Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συμβασιούχοι απαραίτητοι, αλλά και «αναλώσιμοι»

Εικόνα του άρθρου Συμβασιούχοι απαραίτητοι, αλλά και «αναλώσιμοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2020, 18:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΓΝΙ καλεί στη στάση εργασίας την Πέμπτη 4 Ιουνίου, 7-10 το πρωί, στην πανελλαδική ημέρα δράσης για τους συμβασιούχους του ΕΣΥ.

Θα γίνει συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 9 το πρωί.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση, η οποία συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, αναφέρει ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εργάζονται συνολικά 507 συμβασιούχοι με διάφορες μορφές συμβάσεων, όπως Επικουρικό, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Στελεχώνουμε, καλύπτοντας πραγματικά κενά, κλινικές, μονάδες, εργαστήρια, γραφεία, τεχνικές, βοηθητικές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αποτελούμε το 25% περίπου του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ» αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πάντα σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας ενώ κάποιο εξ αυτών απολύονται ή απολύθηκαν ήδη, τονίζουν ότι ¨»Η πολύτιμη εργασιακή πείρα που κατακτήσαμε δεν πρέπει να «πεταχτεί». Αυτό είναι εις βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη, εν’ όψει και ενός πιθανού δεύτερου κύματος πανδημίας, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ενδέχεται να εμφανιστεί πιο σύντομα».

Σημειώνουν ότι στο Πανεπιστημιακό ήδη έχουν απολυθεί 24 συμβασιούχοι καθαριότητας στις 14 Απριλίου και «δρομολογούνται 17 νέες απολύσεις καθαριστριών με πολύχρονη προϋπηρεσία στο ΠΓΝΙ, μετά από 3 μήνες πολιτικού εμπαιγμού και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τροπολογία παραμονής τους στην εργασία που κατέθεσε το ΚΚΕ την Παρασκευή».

Τον προσεχή Νοέμβριο λήγει η σύμβαση 190 καθαριστριών-φυλάκων-τραπεζομόμων –βοηθών μαγείρων «με τον εργολάβο να βρίσκεται προ της θύρας, με την ευγενική χορηγία της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήδη νοσοκομεία όπως στην Άρτα έχουν αποφασίσει την επανείσοδο εργολάβου. Είναι ανάγκη η άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για να μην ξαναζήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα των εργολάβων».

Επίσης, λήγει η σύμβαση 30 περίπου επικουρικών νοσηλευτών που απασχολούνται κυρίως στις ΜΕΘ και ΜΕΠΚ και ακολουθούν άλλοι 90 τον Φεβρουάριο του 2021. «Η πρόσφατη νομοθέτηση από την κυβέρνηση εισόδου 2250 ειδικευόμενων νοσηλευτών από τους οποίους οι 1.600 στην ειδικότητα της εντατικολογίας δείχνει την πρόθεση στελέχωσης ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΠΚ και ΤΕΠ με φτηνότερους ειδικευόμενους για 18-24 μήνες, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου όπως οι επικουρικοί» συνεχίζει η παράταξη.

Καταγγέλλει επίσης τη διοίκηση του συλλόγου εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό, ότι αντιμετωπίζει τους συμβασιούχους ως εργαζόμενους «δεύτερης κατηγορίας»: «Το 2018  έκανε δεκτή την εγγραφή, αλλά μας στέρησε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για Δ.Σ. Στο ίδιο πνεύμα του αποκλεισμού των συμβασιούχων από τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ, με εγκύκλιο στις 13/02/2020, προσπαθεί να απαγορεύσει  την συμμετοχή των συμβασιούχων στις εκλογές για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ».

Τα αιτήματα που θέτει είναι:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή των συμβάσεων τους άμεσα σε αορίστου χρόνου.
  • Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  • Να αρθεί το «εμπάργκο», στο δικαίωμα των συμβασιούχων να συμμετέχουν στις διαδικασίες  του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ, ως ισότιμα μέλη.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back