Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συμβασιούχοι: «Αποκλειστήκαμε από τη μοριοδότηση»

Εικόνα του άρθρου Συμβασιούχοι: «Αποκλειστήκαμε από τη μοριοδότηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2022, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπόμνημα κατέθεσαν στη διοίκηση του ΠΓΝΙ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι-ες, καθώς, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, αποκλείστηκαν από την ειδική μοριοδότηση για τις θέσεις. Το υπόμνημα έχει ως εξής:

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ του ΠΓΝΙ.

Επανερχόμαστε με 2ο υπόμνημα  μετά εκείνο του Ιουλίου. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εξοστρακισμού από το  ΕΣΥ οπότε και από το ΠΓΝΙ μετά και την ψήφιση του νόμου 4889/2022 - ΦΕΚ  21/Α/10-2-2022, στον οποίο δόθηκε παράταση έως 31-12-2022 στο σύνολο του  επικουρικού λοιπού προσωπικού , αλλά και ειδική μοριοδότηση σε όλες τις  κατηγορίες συμβασιούχων του ΕΣΥ αλλά και συμβασιούχων του ιδιωτικού  τομέα που απασχολήθηκαν σε κλίνες covid, πλην των συμβασιούχων με  συμβάσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη. Είχε προηγηθεί η 12μηνη  παράταση έως 31-12-2022 των 4000 συμβασιούχων ΟΑΕΔ, οι οποίοι  εργάζονται μέσω του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια  ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του ν. 4430/2016 (Α'  205)» με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης,  Εργασίας και Εσωτερικών.
Η παροχή παρατάσεων έως 31-12-2022  βασίστηκε στην « αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και  διάδοση του κορωνοϊού COVID-19» Η ειδική μοριοδότηση βασίστηκε «στην  εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης για το χρονικό διάστημα από τις  25.2.202 που έχει αποκτηθεί από νοσηλευτικό και λοιπό, πλην ιατρών,  προσωπικό, λόγω συμβολής στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δημόσιας  υγείας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 σε επίπεδο  δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης».
217 συμβασιούχοι ΣΟΧ  του ΠΓΝΙ ανάμεσα στους 6000 σε όλη την Ελλάδα αποκλειστήκαμε και από την  παράταση αλλά και από την ελάχιστη αυτή μοριοδότηση, με τρόπο που  παραπέμπει σε εξοστρακισμό. Κι αυτό διότι ενώ πληρούμε τις ίδιες ακριβώς  προϋποθέσεις με όλους τους άλλους συμβασιούχους, έξω από κάθε πλαίσιο  ισότιμης αναγνώρισης και αντιμετώπισης απλά δε συμπεριληφθήκαμε ποτέ  ούτε στην παράταση, ούτε στην μοριοδότηση. Συνάδελφοι επικουρικοί με  ακριβώς την ίδια ειδικότητα καθαριότητα-σίτηση -φύλαξη, εντάσσονται στην  παράταση και την μοριοδότηση, παρότι ασχοληθήκαμε στα ίδια ακριβώς  πόστα με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και αποκτήσαμε την ίδια ακριβώς  εμπειρία, στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.
Αυτόν τον άδικο  εξοστρακισμό μας καλείστε να υλοποιήσετε με την διενέργεια διαγωνισμού  για την ανάδειξη αναδόχου παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή  των διατάξεων περί προμηθειών του Ν.4412/2016 όπως τροποποιήθηκαν με  αυτές του Ν. 4782/2021, εσείς που στην απόφαση σας 5/27-4-2021 (θ. 12 )  αναγνωρίσατε ότι: «το υπηρετούν προσωπικό απέκτησε εργασιακή εμπειρία  και είναι εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση των ειδικών υγειονομικών  συνθηκών λόγω της πανδημίας από την covid19». Η αδικία είναι τόσο  πασιφανής όσο και εξοργιστική για κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη αίσθηση  δικαίου.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι καλύπτουμε πάγιες  και διαρκείς ανάγκες από την 1η ημέρα της πρόσληψής μας. Γνωρίζετε ότι  συμμετείχαμε σε διαγωνισμό με κριτήρια του ΑΣΕΠ, υπό την εποπτεία του  ΑΣΕΠ, που διενήργησε το ΠΓΝΙ για να προσληφθούμε. Γνωρίζετε ότι η  μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου είναι ο μόνος τρόπος που  μπορεί να άρει την κατασκευασμένη αντίφαση εργαζόμενοι που καλύπτουνε  πάγιες και διαρκείς ανάγκες να βαφτίζονται «εποχικοί, περιστασιακών  αναγκών».
Γνωρίζετε ότι το 2019 ο ίδιος αριθμός συμβασιούχων ΣΟΧ  καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης που προσλήφθηκε και το 2017 σε εντελώς  διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις ( χωρίς τις ανάγκες του 4ου κτιρίου  και της πανδημίας), κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις πολλαπλασιασμένες  ποσοτικά και ποιοτικά ανάγκες του νοσοκομείου και κατ΄επέκταση των  ασθενών. Αυτή είναι κατά τεκμήριο η αντικειμενική, πρωταρχική βάση της  έλλειψης προσωπικού στην καθαριότητα που οδήγησε σε υπερντατικοποίηση  της εργασίας μας, αναστολή της δυνατότητας ξεκούρασής μας από μια βαριά  χειρωνακτική, επαχθή εργασία, που προκάλεσε την αναγκαιότητα για λήψη  νόμιμων αναρρωτικών αδειών.
Και ενώ δεν υπήρξε ποτέ εκτίμηση  επαγγελματικού κινδύνου και αντίστοιχα εξατομικευμένα μέτρα υγειινής και  ασφάλειας, ενώ δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία υλική ή ηθική αναγνώριση  για αυτήν την κοπιώδη προσφορά μας, για τις αναρρωτικές άδειες που  λάβαμε ως αποτέλεσμα των ανωτέρω περιγραφόμενων συνθηκών εργασίας,  έχουμε κατηγορηθεί άδικα, ατεκμηρίωτα και κάποιες φορές ανήθικα, με  επίσημο υπηρεσιακό αλλά και ανεπίσημο τρόπο.
Σας ζητούμε να  εστιάσετε στις κατάφωρες διακρίσεις και αδικίες που υφιστάμεθα και να  στηρίξετε, όχι από οίκτο, αλλά από αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων μας,  τον συλλογικό, ανοιχτό και δημόσιο αγώνα που κάνουμε εδώ και 2 χρόνια  για να παραμείνουμε στην εργασία μας.
Σας ζητούμε με απόφασή σας:
1.  Να ζητήσετε από τους πολιτικά προϊσταμένους σας να σταματήσει η  διάκριση και ο εξοστρακισμός που υφιστάμεθα. Η υπεράσπιση της αλήθειας  και του δίκιου αποτελεί αυτοδίκαια και υπεράσπιση του δημόσιου  συμφέροντος.
2. Να μας χορηγήσετε έγγραφο, που να αποτυπώνει την  πραγματικότητα που εσείς περισσότερο από κάθε άλλο αποφασιστικό όργανο  της πολιτείας μπορείτε να πιστοποιήσετε ως άμεσοι μάρτυρες: ότι  καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα-σίτιση  και φύλαξη
3. Να άρετε την στάση επιφύλαξης που επιδείξατε στο  δικαστήριο την 14 Ιανουαρίου στην εξέταση του αιτήματος προσωρινής  διαταγής για την παραμονή μας στο ΠΓΝΙ και να στηρίξετε την παραμονή μας  στην εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων στις 11 Μάρτη
4. Να  σταματήσετε την διενέργεια του διαγωνισμού για ανάδοχο. Με την έλευση  εργολάβου στο ΠΓΝΙ δεν μπορεί κανείς σας να εγγυηθεί ότι δεν θα  επαναληφθούν οι τραγικές απάνθρωπες εμπειρίες συναδέλφων, με εκβιασμούς,  απειλές υπό το φόβο της απόλυσης, απλήρωτης υπερεργασίας, παραποίησης  της οικογενειακής μας κατάστασης κ.α. που έχουν καταγραφεί στην  συλλογική συνείδηση όλων των υπαλλήλων του ΠΓΝΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back