ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έκτακτος... πόλεμος στην υγεία

Εικόνα του άρθρου Έκτακτος... πόλεμος στην υγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2016, 20:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πόλεμος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με το υπουργείο Υγείας καλά κρατεί. Οι καταγγελίες του συνδικαλιστικού οργάνου του χώρου της υγείας συνεχίζονται με έναν σταθερό ρυθμό. Αυτή τη φορά, η ΠΟΕΔΗΝ άνοιξε «μέτωπο» με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αφορμή την έρευνά της για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών (ΤΕΠ) 61 νοσοκομείων. Στο… στόχαστρό της μπαίνουν και ηπειρώτικα νοσοκομεία και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και το νοσοκομείο Φιλιατών.

Τα όσα περιγράφονται στην έρευνά της, είναι πράγματα που σε μεγάλο βαθμό υφίστανται, συνθήκες που προϋπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Ο τρόπος που επιλέγει όμως, γενικότερα, για να αναδείξει τα όποια προβλήματα, είναι αρκετά επιθετικός χωρίς να λείπουν οι υπερβολές και η επικοινωνιακή τακτική (που συνοδεύεται με «πιασάρικους» τίτλους).

Οι διοικητές των νοσοκομείων, από την πλευρά τους, δεν άφησαν αναπάντητη την επίθεση της ΠΟΕΔΗΝ, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Βαγγέλης Καρβούνης παραδέχεται καταρχήν ότι υπάρχει έλλειψη τραυματιοφορέων, παραπέμποντας στις προσλήψεις στον χώρο της υγείας που πρόκειται να προκηρυχθούν, όπως και ότι ένα αδιαμφισβήτητο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου ανάνηψης στο ΤΕΠ. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, στα μέσα Αυγούστου, έθεσε ως προτεραιότητα τον επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΠ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα νέο, υπό έγκριση, πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η λειτουργία χώρου ανάνηψης. Στο ίδιο πλαίσιο ενσωματώνεται και η αγορά ενιαίου ρουχισμού για το προσωπικό του ΤΕΠ (ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν την ΠΟΕΔΗΝ, είναι τα διαφορετικού χρώματος ρούχα του προσωπικού του ΤΕΠ). Ο κ. Καρβούνης προσπερνά την εφημέρευση του «Χατζηκώστα» τις ζυγές μέρες του μήνα και τη γειτνίαση της κεντρικής εισόδου του νοσοκομείου και της εισόδου του ΤΕΠ, κρίνοντας ότι δεν αποτελούν ουσιαστικά προβλήματα. Επίσης διαψεύδει τα περί μη λειτουργίας του αιμοδυναμικού τμήματος σε κάποιες μέρες της εφημερίας. «Ευελπιστώ προσωπικά και με πλήρη ειλικρίνεια, η ΠΟΕΔΗΝ και κάθε φοράς που νοιάζεται για αυτές τις ‘ταλαιπωρημένες’ δημόσιες δομές υγείας να σταθεί δίπλα στις διοικήσεις και το προσωπικό των νοσοκομείων…» τονίζει με νόημα ο κ. Καρβούνης.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Για το νοσοκομείο Φιλιατών, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει τη μη λειτουργία οργανωμένου ΤΕΠ και τις συνεχείς διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, ενώ κάνει λόγο για «πρωτοτυπία» αναφερόμενη στο δεύτερο ΤΕΠ που θα λειτουργήσει στην Ηγουμενίτσα, 20 χλμ. μακριά από το νοσοκομείο. Ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρος Δερδεμέζης ξεκαθαρίζει, στην απάντησή του, ότι το ΤΕΠ θα λειτουργήσει σε δικό του χώρο σε δύο εβδομάδες. Όσον αφορά το δεύτερο ΤΕΠ, που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ο διοικητής αναφέρει ότι θα παραδοθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στο νοσοκομείο το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσο για την πρωτοτυπία της απόστασης, ο κ. Δερδεμέζης αποφεύγει οποιονδήποτε σχολιασμό. Αρκείται στο να ενημερώσει ότι «σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο για την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του».

Μέχρι στιγμής, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων δεν έχει δώσει κάποια απάντηση. Βάσει της έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ, στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν υπάρχει μηχάνημα υπερήχων καρδιάς, ενώ σημειώνεται τεχνητή έλλειψη αναλώσιμων υλικών λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπογραμμίζει με έμφαση το γεγονός ότι το ακτινολογικό τμήμα του ΤΕΠ λειτουργεί έως τις 8 το βράδυ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιπλανώνται στο νοσοκομείο ψάχνοντας το ακτινολογικό, ενώ κάνει λόγο για υποτυπώδη φύλαξη του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back