ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύλλογος ΔΕΠ: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ιστορικό τραύμα»

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος ΔΕΠ: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ιστορικό τραύμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2020, 10:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πιο ενδιαφέρουσα και περιεκτική, εδώ και καιρό, ανακοίνωσή του, ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Η άσβεστη φλόγα για τη συμβολική σημασία του ‘Πολυτεχνείου’ και η αμείωτη τιμή στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους το 1973, αλλά και έκτοτε για όσους και όσες έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας κατά τους εορτασμούς του, φανερώνονται από τον αυταρχισμό και τις απειλές που εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση, ματαιώνοντας την επετειακή πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία.

 Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ιστορικό τραύμα της εισβολής της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, προβαίνει σε απρόκλητες συλλήψεις και, με πρόσχημα την υγιειονομική κρίση, δεν διστάζει να φθάνει στα άκρα, αποφασίζοντας την αντισυνταγματική απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας’. (αριθ. 1029/8/18, 14-11-20)».

Ο σύλλογος καταγγέλλει ακόμα την (επικίνδυνη πολιτικά και ανιστόριτη επιστημονικά) «θεωρία των δύο άκρων» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση:  

«Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός αυταρχισμός χρησιμοποιεί την απαγόρευση, την καταστολή και την αστυνομική βία, επιστρατεύει και την προπαγάνδα της ‘θεωρίας των δύο άκρων’ με την οποία ταυτίζει τους αγώνες του λαού ενάντια στον φασισμό με τα τερατουργήματα του ίδιου του φασισμού, ενώ εκμεταλλεύεται τις αντικειμενικά δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες για να παγιώσει αντιλαϊκά μέτρα στη δημόσια εκπαίδευση και ευρύτερα στην κοινωνία».

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των Ιωαννίνων τιμούν την επέτειο και φρονούν ότι «το ‘Πολυτεχνείο’ θα συνεχίσει να συγκινεί και να εμπνέει, δείχνοντας τον δρόμο τού διαρκούς αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, δίνοντάς μας δύναμη στη μάχη εναντίον του νεοφασισμού».

Παράλληλα, δηλώνουν ότι υπερασπίζονται το έργο και την προσφορά του δημόσιου πανεπιστημίου στον τόπο μας, αντιτασσόμενοι/ες «στη συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότησή του και αντιτιθέμενοι/ες στην αστυνόμευση και τους περιορισμούς των ακαδημαϊκών ελευθεριών που καταργούν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του».

Τέλος, αγωνίζονται «ώστε το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να αποτελεί άσυλο της επιστήμης, της ελευθερίας των ιδεών, της δημοκρατίας, της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back