ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κάτω στις χρηματοδοτήσεις, πάνω στις κατατάξεις

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κάτω στις χρηματοδοτήσεις, πάνω στις κατατάξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2024, 08:29
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβάνει περίπου το 5,1% της ετήσιας χρηματοδότησης από το κράτος, που χορηγείται στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Η χρηματοδότηση έχει αφενός μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια, αφετέρου έχει «σπάσει» σε δύο ποσοστώσεις, 80% και 20% και καλύπτεται από κριτήρια που οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεσπίζουν προκειμένου κυρίως να «ενδύσουν» με δικαιολογίες τη μείωση των χρημάτων.

Στην κατανομή του 80% της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης που βασίζεται στα κριτήρια που ορίζει το ΦΕΚ του 2022, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβάνει το 5,22% της συνολικής χρηματοδότησης (στοιχεία ΕΘΑΕΕ 2023).

Στο υπόλοιπο 20% λαμβάνει το 4,85%.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ίδρυμα δεν είναι χαμηλά στον σχετικό πίνακα.

Το πρόβλημα όμως είναι τα ίδια τα «αντικειμενικά κριτήρια» και κυρίως, το ποσό που διατίθεται για τη δημόσια, ανώτατη εκπαίδευση.

Οι πρυτανικές αρχές διαμαρτύρονται σταθερά ότι τα χρήματα μειώνονται, το Υπουργείο Παιδείας απλά χειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα…

Πριν από μερικές μέρες, το «Κοινό των Ηπειρωτών», η περιφερειακή παράταξη, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιβιώνει σήμερα με το 25% της κρατικής χρηματοδότησης, από ό,τι το 2011.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ γι αυτό το θέμα.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στην απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα όπως το Horizon: Στο γενικό πίνακα φορέων που έχουν πάρει χρήματα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, το ίδρυμα έχει απορροφήσει το 18,4%, είναι έκτο από το τέλος ανάμεσα στους φορείς (στους οποίους συγκαταλέγονται και ιδιωτικοί) και έβδομο, ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με περισσότερες εμφανίσεις στα συστήματα κατάταξης

Επίσης, στο… πολύφερνο ζήτημα των συστημάτων κατάταξης (η ΕΘΑΑΕ διατυπώνει προσεκτικά τον όρο και δεν χρησιμοποιεί το «λίστα αξιολόγησης», ακριβώς γιατί τα κριτήρια των λιστών αυτών είναι πολύ σχετικά και όχι ενιαία), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι στις τρεις πρώτες θέσεις των πανεπιστημίων με τις περισσότερες εμφανίσεις συνολικά.

Η ΕΘΑΑΕ καταγράφει τις κατατάξεις σε εννέα διεθνή συστήματα κατάταξης: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 9 εμφανίσεις, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών με 8 εμφανίσεις, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 7 και ακολουθούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 6 εμφανίσεις.


Στον πιο ουσιαστικό παράγοντα, το μέσο πλήθος αναφορών (citations) ανά μέλος ΔΕΠ κατά την τελευταία πενταετία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πάλι στις πάνω θέσεις. Τα ιδρύματα με την καλύτερη επίδοση είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (1052 αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (924), το Πολυτεχνείο Κρήτης (701), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (692) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (618).

Λιγότερες από 100 αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ έχουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (72) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (80).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back