Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασχέσει κάπως τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο νόμου, το οποίο διένειμε στο ΚΕΘΕΑ και στο οποίο πρακτικά προβλέπεται η συρρίκνωση έως κατάργηση του υπάρχοντος μοντέλου, ειδικά στις θεραπευτικές κοινότητες.
Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, το οποίο επεξεργάστηκε Ομάδα Εργασίας από έμπειρα στελέχη, που έχουν διασυνδέσει την πορεία τους εδώ και χρόνια με τη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α., εστάλη σε όλους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης του Οργανισμού, επί του συγκεκριμένου προσχεδίου».
Ωστόσο, το κείμενο που μοιράστηκε στο ΚΕΘΕΑ, έχει τίτλο «προσχέδιο νόμου» και σίγουρα, δεν παραπέμπει σε κάποιο οργανόγραμμα ή εσωτερικό κανονισμό, τον οποίο όντως περίμεναν οι εργαζόμενοι-ες.
Η κα Ράπτη αναφέρει επίσης ότι «για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ενισχύεται φέτος με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού αορίστου χρόνου. Επιπλέον, ο οργανισμός εξακολουθεί να χρηματοδοτείται με 20 εκ. ευρώ ετησίως από κρατικούς πόρους. Η δε λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων και των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. συνεχίζεται απρόσκοπτα, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».
Η κριτική πάντως που ασκείται στο προσχέδιο νόμου, είναι μεταξύ άλλων ότι οι νέες θέσεις είναι βασικά διοικητικές, σε ένα πλάνο περαιτέρω γραφειοκρατικοποίησης του ΚΕΘΕΑ, και όχι εκεί που χρειάζεται όντως στήριξη. Επίσης, επιφυλάξεις εκφράζονται για το κατά πόσο η χρηματοδότηση αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων ή γίνεται πολύ γενικόλογη σε ό,τι αφορά τα θεραπευτικά προγράμματα…