Λυκ πίσω

«Συγγνώμη», αλλά φταίνε οι άλλοι…

Εικόνα του άρθρου «Συγγνώμη», αλλά φταίνε οι άλλοι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2022, 14:13

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «αντί διαγγέλματος» μήνυμα, από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για το χάος στην Αττική οδό.

«Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο» τόνισε.

Σε μια από τις πολύ σπάνιες δηλώσεις περί ευθύνης επιχειρήσεων, τόνισε: «Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό».

Ο πρωθυπουργός πάντως μοίρασε ευθύνες σε… τρίτους. Εκτός από την Αττική οδό, την οποία μάλιστα έφερε σε αντιπαράθεση με την εταιρία που διαχειρίζεται την ΠΑΘΕ, άφησε έμμεσες αιχμές για την Περιφέρεια Αττικής, τους μετεωρολόγους και το συντονισμό. Είπε δηλαδή: «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας».

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία». Οι μετεωρολόγοι ωστόσο έχουν διευκρινίσει ότι ειδοποίησαν άμεσα και με ακρίβεια.

Επίσης, είπε: «Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών».

Χωρίς να πει ούτε μια λέξη περί κυβερνητικής ευθύνης, τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού».

Προετοίμασε δε αλλαγές, «ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

Στο μεταξύ, οι συνεδριάσεις συντονιστικών ανά την Ελλάδα, πάντα «στέφονται με επιτυχία» όπως αναφέρουν συνήθως οι σχετικές ανακοινώσεις και όλοι είναι πάντα ‘σε ετοιμότητα».  

Ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα».

Υπερασπίστηκε την παρέμβασή του για την αποζημίωση των πολιτών, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη». Ωστόσο, η κίνηση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ έχει προκαλέσει κριτική ως «συμβιβαστική» και άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Τέλος, ευχαρίστησε «όλα τα στελέχη της πολιτείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές» και φάνηκε ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Είπε δηλαδή ότι «παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας» ενώ παρατηρήθηκαν προβλήματα όπως στο «Σωτηρία» και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ ολόκληρες περιοχές της Αθήνας παραμένουν χωρίς ρεύμα και σήμερα, Τετάρτη...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3