Σχολικές καθαρίστριες: Κατά δημάρχων Ιωαννίνων και Ζίτσας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 14:06

Το σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου στις 4 Αυγούστου. Με ανακοίνωσή του τον κατηγορεί ότι «ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης, την ίδια ώρα που διασφαλίζουν αυξημένη χρηματοδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής κόβοντας από τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής».

Οι καθαρίστριες τονίζουν ότι πρακτικά, δεν αναγνωρίζεται το μέγεθος της δουλειάς που κάνουν, με τα πολλά τετραγωνικά, τις μετακινήσεις και τον μικρό μισθό.

« Είχαμε πλήθος παραπόνων από διευθυντές σχολείων και Συλλόγους Γονέων στο Τμήμα Παιδείας με αποτέλεσμα συναδέλφισσες από νηπιαγωγεία της πόλης να απειλούνται από την υπηρεσία του Δήμου ότι ή θα απολυθούν ή θα αλλάξουν σχολείο», τονίζουν.

Καταλήγουν, ζητώντας μεταξύ άλλων να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου-πλήρους απασχόλησης, μεταφορά με ευθύνη της υπηρεσίας κ.α.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση για τον Δήμο Ζίτσας, το σωματείο καταγγέλλει τον δήμαρχο, Μιχάλη Πλιάκο, γιατί στο δημοτικό συμβούλιο της 3ης Αυγούστου –σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου- απέδωσε ευθύνες στις καθαρίστριες για τα «βρώμικα σχολεία».

«Τρεις ώρες πρέπει να είναι το ωράριο των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα και μετά το πέρας των μαθημάτων, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Κάθε χρόνο να αλλάζουν σχολική μονάδα με αρκετές καθαρίστριες να έχουν δηλώσει για τη φετινή σχολική χρονιά παραίτηση, γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη μετακίνηση από χωριό σε χωριό, έχοντας αρκετά τ.μ σε μεγάλα σχολεία αφού ο Δήμος Ζίτσας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό, μετά το Δήμο Ιωαννιτών στο Νομό Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συναδέλφισσας που έκανε καθημερινά 26 χιλιόμετρα για να καθαρίσει τρία σχολεία σε τρεις ώρες» αναφέρουν.

Σημειώνει επίσης ότι οι καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών που έγιναν κατά το σχολικό έτος δεν είναι γιατί «’δεν εργάζονταν οι συνάδελφοι’, όπως προκλητικά επανέλαβε ο Δήμαρχος Ζίτσας, αλλά γιατί ζητούν μαζί με τις καθαρίστριες την μετατροπή των 23 θέσεων εργασίας τρίωρης απασχόλησης σε πλήρη για να λυθεί το πρόβλημα της υγιεινής και της ασφάλειας των σχολικών μονάδων».

Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ακόμα ότι «η δημοτική αυτή αρχή δεν έχει χρήματα για να μετατρέψει τις συμβάσεις των καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης, έχει όμως χρήματα για να αυξάνει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών καθαριότητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back