Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το «σχολείο» της λίμνης

Εικόνα του άρθρου Το «σχολείο» της λίμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2017, 17:01
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Σε άλλα εγκάρσια ανοίγματά της, καλαμωτές μπηχτές μεσ’ στο βυθό, προβάλλουν έξω από την επιφάνεια των νερών την απάνω άκρη τους, κι αποκαλύπτουν έτσι τις καμπές των αδιέξοδων λαβύρινθων τους, που στα γυρίσματά τους πιάνονται αιχμάλωτα τα χέλια, όσα θα είχαν την περιέργεια να μπουν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της τεχνικά στημένης καλαμωτής»-Δημήτρης Σαλαμάγκας («Περίπατοι στα Γιάννινα»).

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Ιωαννίνων, η λίμνη ξετυλίγει το παρελθόν της, τότε που η αλιεία γίνονταν με παραδοσιακούς τρόπους και που η καλαμοπλεκτική, μια βασική δραστηριότητα των κατοίκων του Νησιού, υπήρχε ακόμα. Τις εποχές εκείνες που η σχέση των ανθρώπων με τη λίμνη δεν είχε διαταραχθεί ακόμα σε τόσο έντονο βαθμό.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο στο Νησί από το 2012, έρχεται να προειδοποιήσει μέσα από το παρελθόν και το παρόν για το αβέβαιο μέλλον της λίμνης. Ενός οικοσυστήματος που μπορεί να έχει ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενης περιοχής (Natura), αλλά που ακόμη κάθε άλλο παρά υγιές είναι. Αν μη τι άλλο, μια βόλτα στο Κέντρο αυτό αξίζει τον κόπο όχι μόνο για τους επισκέπτες της πόλης αλλά και για εμάς τους Γιαννιώτες. 

Μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης, το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, το έχουν επισκεφθεί πάνω από 20.000 άτομα. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι μαθητές, από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών. 

Πέραν του παραδοσιακού, πέτρινου χαρακτήρα του κτιρίου, το στήσιμο των εκθεμάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στον κάτω χώρο του κτιρίου, προβάλλονται οι παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων του Νησιού που σχετίζονται με τη λίμνη. Ό,τι υπάρχει σε αυτόν τον χώρο, έρχεται από το παρελθόν. Όλα τα αντικείμενα είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα από τους ίδιους τους αλιείς, τους γονείς και τους παππούδες τους. Εργαλεία ψαρέματος, δίχτυα πλεγμένα στο χέρι από βαμβακερό νήματα, τα ρούχα από γιδόμαλλο των ψαράδων, η παραδοσιακή βάρκα με πανί φτιαγμένο από σάκους της UNRRA (Οργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών) που έδρασε μεταπολεμικά στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν και ένα ντοκιμαντέρ για την παραδοσιακή αλιεία, ενώ ο εκθεσιακός αυτός χώρος πλαισιώνεται με παλιές φωτογραφίες και κείμενα που έχουν γραφεί από ιστοριοδίφες και λαογράφους.


Ο επάνω χώρος του Κέντρου Πληροφόρησης Λίμνης, αφορά τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου, την εξέλιξη της λίμνης, το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά της. Σε ειδικές προθήκες πάνω σε ένα φωτεινό δάπεδο, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τα κυριότερα φυτά της λίμνης, όπως για τα καλάμια και τα νούφαρα, αλλά και για την πανίδα του οικοσυστήματος, όπως για κυπρίνους, χέλια, πεταλούδες, βατράχια, πάπιες κ.λπ. Τρία φωτεινά διαγράμματα αναπαριστούν δε την εξέλιξη της λίμνης από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει και μια «καταγραφή» της διαμόρφωσης της χλωρίδας και της πανίδας από το υδάτινο στοιχείο προς την όχθη. Και βέβαια, λίμνη ίσον μύθοι και θρύλοι, τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει. 

Ό,τι ακούει και ό,τι βλέπει ο επισκέπτης, όλα καταλήγουν πάντως σε ένα απλό μήνυμα (αλλά τόσο δύσκολο, όπως αποδεικνύεται): Ότι «η Παμβώτιδα είναι στα χέρια μας».




* Tο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης στο Νησί είναι ανοιχτό από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, από πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back