Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα ίσον λίμνη

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα ίσον λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2019, 17:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα συνεχίζει να έχει ως «πυρήνα» του προεκλογικού της αγώνα τη λίμνη. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου παρουσίασαν το πρόγραμμα της παράταξης για τη λίμνη. Ένα πρόγραμμα που, όπως είπε και ο κ. Πάνου, δεν διαφέρει από αυτό που είχε η παράταξη το 2014.

Ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος κ. Μπαρτζώκας ξεκίνησε λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή «αγνόησε τη λέξη ‘λίμνη’. Ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό της για τη λίμνη» και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν βασικές ενέργειες, όπως η ενίσχυση του θεσμού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, η ύπαρξη αντιδημάρχου λιμναίων θεμάτων, η ίδρυση λιμεναρχείου Παμβώτιδας, η επιστροφή των πτήσεων των υδροπλάνων κ.λπ. «Παρότι οι λίμνες δεν ψηφίζουν, η Παμβώτιδα θα είναι προτεραιότητά μας και προεκλογικά και μετεκλογικά» είπε.

Ο κ. Πάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για να σωθεί η λίμνη.

Μερικές από τις προτάσεις της παράταξης, όπως τις κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, είναι: πεζοδρόμηση του παραλίμνιου τμήματος μπροστά από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, περιβαλλοντικό πάρκο στον Κατσικά, πάρκο προϊστορίας στο Πέραμα, χώρος κολύμβησης στην Αμφιθέα, λιμάνια για ακτοπλοϊκές συνδέσεις Κατσικά, Περάματος, Λογγάδων και Ντραμπάτοβας, ένταξη του Μάτσικα εντός σχεδίου πόλης, θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, καλύτερη διαχείριση της στάθμης της Παμβώτιδας, δημιουργία πλαζ στην Ακτή Μιαούλη, μερική αποκατάσταση της λίμνης Λαψίστας με παράλληλη δημιουργία κωπηλατοδρομίου και στίβου θαλάσσιου σκι, αποκατάσταση της φυσικής ροής των πηγών της Αμφιθέας, συνολική διαχείριση των πτηνοτροφικών αποβλήτων με την κατασκευή εργοστασίου βιοαερίου, επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Όσο για το Νησί, ο κ. Πάνου ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα «ζωντανό» μουσείο, με ανάπλαση των προσόψεων και με αναβίωση χειροτεχνικών επαγγελμάτων με τουριστική διάσταση για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μπαρτζώκας, κατά τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε και στο προ ετών μάστερ πλαν για την αποκατάσταση της λίμνης που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στον τρόπο αποκοπής τμήματος του αναχώματος της Αμφιθέας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν τα μέλη της παράταξης Θεόδωρος Κολόκας και Θοδωρής Αλεξίου. Ο κ. Κολόκας, κάτοικος Αμφιθέας, μίλησε με έναν πιο βιωματικό τρόπο για τη λίμνη, υποστηρίζοντας ότι με την κατασκευή του θυροφράγματος τη δεκαετία του ’70 και με την αύξηση της στάθμης της λίμνης, «σταμάτησαν οι πηγές του Μιτσικελίου να βγάζουν νερό» με αποτέλεσμα η εισροή καθαρού ύδατος στη λίμνη να μη γίνεται. Ο κ. Αλεξίου υπεραμύνθηκε, από την πλευρά του, της βιώσιμης ανάπτυξης της λίμνης και εκτίμησε ότι σήμερα για τους Γιαννιώτες η λίμνη αποτελεί δυστυχώς «ένα ξένο σώμα».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back