ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To σχέδιο της ενιαίας πλατείας

Εικόνα του άρθρου To σχέδιο της ενιαίας πλατείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2018, 01:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και τα 23 σχέδια που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν σήμερα το απόγευμα, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να αναφέρεται στην πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Υπενθύμισε δε ότι ακολουθεί ένας δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αυτός για την ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών στο παραλίμνιο μέτωπο.

Στη συνέχεια, οι νικητές του διαγωνισμού για την κεντρική πλατεία, ο Παύλος Βλαστός, η Γεωργίνα Παπαγεωργίου και ο Θέμης Ιστατιάδης παρουσίασαν το σκεπτικό τους για τη νέα πλατεία που προτείνουν.

«Η πλατεία ως έννοια είναι ένα χωρικό κύτταρο που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε δυναμικές κοινωνικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης της ζωής» τόνισε η κ. Παπαγεωργίου, η οποία εξήγησε ότι η πρόταση της ομάδας στοχεύει στην αποκατάσταση των συσχετίσεων της δημόσιας ζωής σε σχέση με τον δημόσιο χώρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιστατιάδης αναφέρθηκε στην επιλογή της ομάδας να μην αφήσει έξω από τον σχεδιασμό της νέας κεντρικής πλατείας το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο.

Η ενοποίηση της πλατείας είναι ο βασικός κορμός της αρχιτεκτονικής πρότασης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση –και παράλληλα η κατάργηση της διαχωριστικής νησίδας όπως και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η κατασκευή μιας στοάς με ξύλινο καθιστικό στο τέλος της πλατείας –πάνω από το στέγαστρο του υπόγειου πάρκινγκ-, αλλά και η ενοποίηση με τον χώρο του σημαντικού κτιρίου της «Όασης» με τη δημιουργία μιας πράσινης πυλωτής (με ψηλά δέντρα). Ιδιαίτερο ρόλο του παίζει και ο φωτισμός, ενώ το πράσινο έχει τον δικό του χώρο, με τον κ. Βλαστό να εξηγεί ότι τα μόνα δέντρα που θα φύγουν, είναι αυτά που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Στα δύο άκρα της πλατείας, θα γίνουν δύο χώροι πρασίνου.

Όσο για την προοπτική πεζοδρόμησης της λεωφόρου Δωδώνης που διασχίζει τη (νέα) πλατεία, ο κ. Βλαστός παρέπεμψε στον Δήμο Ιωαννιτών.

Στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, εκτίθενται και τα σχέδια της αρχιτεκτονικής πρότασης που κέρδισε τον διαγωνισμό. Αυτή τη φορά, η παρουσίαση των σχεδίων γίνεται με έναν πιο φιλικό και οικείο τρόπο για τον θεατή (σε σχέση με τις φωτογραφίες που είχαν δοθεί αρχικά στη δημοσιότητα)…

Oι νέες απεικονίσεις της κεντρικής πλατείας:



ΣΧΟΛΙΑ
Μάρκ
Μαρέσει που ο Δήμαρχος είπε κιόλας πως ο Δήμος δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν στο να αποφασιστούν διάφορα έργα και δράσεις. Πχ συμμετοχικός προϋπολογισμός, παρουσίαση ιδεών τώρα κτλπ. Θετικά όλα αυτά αλλά μαρέσει που στον Συμμετοχικό με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και στην ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου (με πολύ λιγότερα χρήματα και ενώ απλά βελτίωση θέλει μικρή και όχι πεζοδρόμηση της Ανώνυμης Οδού προς Δόμπολη εντείνωντας το κυκλοφοριακό) ζητάει την γνώμη/ψήφο των πολιτών αλλά στην κεντρική πλατεία που θα κοστίσει εκατ. ευρώ επιμένουν στην πρόταση των ειδικών και αγνοούν/ειρωνευονται πλήρως την άποψη των πολιτών! Η "σεληνιακή" νέα παραπάνω πλατεία μπορεί και να μην είναι τόσο τραγική πια αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά και δίκαια: Έγινε ένας αρχιτεκτονικός διαγώνισμος και ορθά έγινε. Κατατέθηκαν πάνω από 20 σχέδια. Ειδικοί τα αξιολόγησαν και έδωσαν 3 βραβεία. Προφανώς με κάποια τεχνικά κριτήρια. Άρα λειτουργικά και τα 3 θαναι. Ωστόσο δεν είναι όλα το ίδιο φιλικά και ούτε εκπέμπουν την ίδια ατμόσφαιρα. Το σωστό λοιπόν θα ήταν να τεθεί σε ψηφοφορία με διάρκεια ένα μήνα (τα 3 αυτά σχέδια). Δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η εμμονή τώρα. Και δεν δέχονται καμία βελτιωτική πρόταση.
Μάρκ
Συνέχεια σχολίου Ας αφαιρεθούν κάνα 2 στην μέση και μερικά λίγα να "κουρευτούν" λίγο ώστε να "αναδειχθεί" το Μέγαρο της Περιφέρειας. Τα λιμνάζοντα νερά πάντως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν στην τεχνητή κεντρική γούρνα (γιατί τέτοια είναι!) και να τοποθετηθεί συντριβάνι εκεί που θα πετά νερό στον αέρα απ το κέντρο του κύκλου. Σχετικά με την πλακόστρωση της Δωδώνης....καλή ιδέα αλλά για Ιωάννινα μιλάμε. Σιγά μην σταματάνε οι οδηγοί. Ατυχήματα με πεζούς θα έχουμε. Οπότε γίνει, δεν γίνει, το ίδιο θάναι. Χαζό πάντως το να ξηλωθεί πάλι μέρος της ΝΕΑΣ πλακόστρωσης της Περιφέρειας, τζάμπα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, άσε που μια χαρά είναι όπως είναι τώρα. Ας πλακοστρώνονταν λίγο υπερυψωμένα οι διαβάσεις απλά... Τύπε Ιωαννίνων, θα είχε ενδιαφέρον να βάζατε φωτογραφίες και των άλλων δύο βραβείων. Εως τώρα απ το 2ο μόνο κάποιες έχουν βγει στην δημοσιότητα (που κέρδισαν τις εντυπώσεις).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back