Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σωτήρια θεραπεία εγκεφαλικών στο Αρεταίειο

Εικόνα του άρθρου Σωτήρια θεραπεία εγκεφαλικών στο Αρεταίειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2021, 14:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας 62χρονος ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, χάρη σε μία πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. 

Η επέμβαση, που ονομάζεται μηχανική θρομβεκτομή, πραγματοποιήθηκε στο νέο, πρότυπο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα.

Ειδικότερα, ο ασθενής είχε υποστεί ένα βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό, με προσβολή της ικανότητας του λόγου και πλήρη αδυναμία κίνησης της δεξιάς πλευράς του σώματός του. 

Προσήλθε άμεσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αιγινήτειο και έλαβε την ενδεδειγμένη θεραπεία με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, ενώ διαπιστώθηκε η πλήρης απόφραξη της έσω καρωτίδας, ως αιτία του εγκεφαλικού.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο και πραγματοποιήθηκε η εξειδικευμένη επέμβαση της μηχανικής θρομβεκτομής, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε διάνοιξη της έσω καρωτίδας με πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. 

Η απόλυτα επιτυχημένη παρέμβαση προφύλαξε τον ασθενή από μεγάλης έκτασης εγκεφαλική βλάβη και βαριά αναπηρία. Η κατάστασή του εξελίσσεται ομαλά με σημαντική καθημερινή βελτίωση.

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. 

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων οργανώνεται με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.

Σκοπός του Κέντρου είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, η οποία θα περιλαμβάνει θεραπείες επαναιμάτωσης, μέσω μηχανικής θρομβεκτομής. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων όσο και από την Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων συστήνουν τη μηχανική θρομβεκτομή σε ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που οφείλεται σε απόφραξη μεγάλου αγγείου.

Επιπλέον, η μηχανική θρομβεκτομή αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία στην οξεία φάση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε σύγκριση με όλες τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της αναπηρίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Το Κέντρο διαθέτει τόσο την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται διεθνώς, όσο και την εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα γιατρών με μεγάλη και διεθνή εμπειρία τόσο στη διαχείριση ασθενών με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια όσο και στη διενέργεια της μηχανικής θρομβεκτομής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back