ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μήνυμα επαγρύπνησης για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Εικόνα του άρθρου Μήνυμα επαγρύπνησης για τα εγκεφαλικά επεισόδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2021, 00:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. Υπολογίζεται από επιδημιολογικές μελέτες, ότι στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 30 καταλήγουν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, ο καθηγητής Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρίδων Κονιτσιώτης και η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης.

Ο κ. Κονιτσιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, ωστόσο η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση αποτελούν «κλειδιά» για τη διαχείρισή τους.

«Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δημιουργείται συνήθως λόγω κακής παροχής αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου ή σπανιότερα από ρήξη ενός αγγείου και αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Οι επιπτώσεις είναι η ανάπτυξη νευρολογικών προβλημάτων, όπως παραλύσεις, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν» τόνισε χαρακτηριστικά, Συμπλήρωσε δε ότι «πολλές από τις αιτίες που προκαλούν διαταραχή στα αγγεία, ώστε να έχουμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. Οι αιτίες είναι οι γνωστές αιτίες, παράγοντες αγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή, το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν, λοιπόν, κάποιος καταφέρει να ελέγξει όλους αυτούς τους ‘παράγοντες κινδύνου’, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνό του να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Στοιχεία για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων από τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, παρέθεσε η κα Μαρκούλα, ως υπεύθυνη του ιατρείου αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως είπε, απαιτείται η άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο όταν διακρίνονται κάποια συμπτώματα (αιφνίδια εγκατάσταση υπαισθησίας ή αδυναμίας σε κάποιο μέλος του σώματος ή και στο ήμισυ του σώματος, μια αιφνίδια δυσκολία στην εκφορά του λόγου η στην κατανόηση του λόγου, διαταραχές όρασης, διπλωπία, διαταραχές της ισορροπίας αιφνίδιας εγκατάστασης, ξαφνική δυσκολία στη βάδιση κ.α.», ακόμα κι όταν αυτά παρέλθουν.

Σε σχέση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η κα Μαρκούλα στάθηκε στη σημασία της θρομβόλυσης. «Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην παρούσα φάση, γίνεται ενδοφλέβια θρομβόλυση, δηλαδή χορήγηση θρομβολυτικών παραγόντων, προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε το θρόμβο, ο οποίος  στενεύει ή μπορεί  και να αποφράξει πλήρως ένα αγγείο. Στη Νευρολογική Κλινική έως τώρα έχουν γίνει 100 θρομβολύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο ένα τρίτο των ασθενών υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ πάνω σε από τους μισούς ασθενείς δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή αναπηρία» τόνισε, αναφερόμενη και στη συνεργασία με άλλες κλινικές.

Ανέφερε ακόμα ότι η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύει περίπου 200 περίπου άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο τον χρόνο και διαχειρίζεται ακόμη περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back