ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Στους τόπους των ξενιτεμένων, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι»

Εικόνα του άρθρου «Στους τόπους των ξενιτεμένων, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 18:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση, με ανακοίνωσή της για τη δομή ασυνόδευτων στο Ζαγόρι καταγγέλλει ως ξενοφοβική τη στάση του Δήμου Ζαγορίου, της ΕΤΕΖ, της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει το τελευταίο διάστημα για το θέμα.

«Για να διασφαλίσουμε την ιστορική μας μνήμη και τη συνείδησή μας πρέπει να αντισταθούμε στη μουσειοποίηση της περιοχής μας, στην υποβάθμιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και στη λεηλασία της φύσης. Ο τουρίστας, όπως και ο κάθε άλλος άνθρωπος θα πρέπει να αναζητεί και να διαδρά με περιοχές ζωντανές και πολυδιάστατες, που αρμόζουν στις ανάγκες και στις επιθυμίες των ανθρώπων τους και όχι όπως τις ονειρεύονται τα τοπικά και όχι μόνο συμφέροντα. Στους τόπους των ξενιτεμένων οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Προσθέτει τα εξής: «Οι επαγγελματίες της φιλοξενίας διαλέγουν να κλείσουν την πόρτα σε ανήλικα παιδιά για τον ίδιο λόγο που δεν έχουν στηρίξει ποτέ ουσιαστικά τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής. Το τουριστικό μοντέλο που έχει στηθεί και στηριχθεί από τον Δήμο στο Ζαγόρι θέλει να πουλήσει στους τουρίστες γραφικά σκηνικά αποκομμένα από την πραγματική ζωή της περιοχής. Είναι ασφαλές να μιλάς για την Βλάχικη και την προσφυγική ζωή με αναπαραστάσεις από το παρελθόν, αποκομμένες από την πραγματικότητα και τις σημερινές ανάγκες. Αυτό ακριβώς το μοντέλο είναι που μουσειοποίησε την κτηνοτροφία της περιοχής, παίζοντας έτσι μεγάλο ρόλο στον μαρασμό των σχετιζόμενων με την κτηνοτροφία επαγγελμάτων».

Η Χειρονομία αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι διαφωνίας με τη δομή: «Ανθρωπιστικοί λόγοι. Η προχειρότητα, με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, κάνει σχεδόν σίγουρο ότι η αποκοπή των προσφύγων και η εγκατάστασή τους στα Ηπειρωτικά χωριά θα τους φέρει αντιμέτωπους με απάνθρωπες συνθήκες ιδιαίτερα τον χειμώνα. Είναι άλλο ένα μέτρο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν άτομα δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ζωή της χώρας», τονίζει σχετικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back