Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο… κυνήγι του τραπεζικού υποκαταστήματος

Εικόνα του άρθρου Στο… κυνήγι του τραπεζικού υποκαταστήματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2022, 10:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λίστα των υπό αναστολή λειτουργίας τραπεζικών υποκαταστημάτων και στην Ήπειρο μεγαλώνει, με μικρές… εκπτώσεις.

Η τελευταία επίσημη εξέλιξη είναι ότι μέσα στον Ιούλιο, η Εθνική Τράπεζα θέλει να κλείσει τα εξής υποκαταστήματα: Αμφιθέας, Γέρακα, Ζεφυρίου, Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου και του Μετσόβου.

Για το τελευταίο, ο Δήμος αντέδρασε ήδη με τον… οικείο του τρόπο, δηλαδή μια ανάρτηση στο προσωπικό προφίλ του δημάρχου του, Κώστα Τζαφέα. Ο κ. Τζαφέας στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση μας βρίσκει συνολικά αντίθετους και αδικεί το Μέτσοβο, τον Δήμο και συνολικά την περιοχή».


Η τράπεζα φέρεται να ανακάλεσε το σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά μόνο το Μέτσοβο, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση επ’ αυτού.

Το φθινόπωρο σχεδιάζει να συγχωνεύσει τα υποκαταστήματα Σάμης Κεφαλλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

Το πρόβλημα της εξυπηρέτησης πάντως, είναι υπαρκτό και αν το Μέτσοβο τελικά όντως τη… γλιτώσει, το γεγονός ότι οι τράπεζες μικραίνουν το κόστος εις βάρος της εξυπηρέτησης, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν όμως οικονομική δραστηριότητα, δεν αναιρείται.

Κατά τη διάρκεια των πανδημικών περιορισμών, στην Ήπειρο οι τράπεζες προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σχέδιο περιστολής του δικτύου, «εξετάζοντας» και τις αντιδράσεις. Έτσι πχ το υποκατάστημα της Εθνικής στους Φιλιάτες έκλεισε για να ξανανοίξει, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και βουλευτών, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν για το υποκατάστημα της Alpha στην Παραμυθιά, παλιότερα για το υποκατάστημα της Πειραιώς στον Παρακάλαμο κ.ο.κ.

 Το πρόβλημα όμως δεν αναστέλλεται εύκολα. Σε περιοχές όπου έχουν ήδη κλείσει υποκαταστήματα και στην Ήπειρο, η ύπαρξη ATM δεν σώζει την κατάσταση, καθώς η κίνηση συσσωρεύεται εκεί και συχνά, τα μηχανήματα δεν έχουν χρήματα. Επίσης, δεν εξυπηρετούνται όλες οι υπηρεσίες από τα ΑΤΜ και συχνά, είτε επιχειρηματίες για να κάνουν πιο σύνθετες τραπεζικές πράξεις πρέπει να μετακινηθούν στο κοντινότερο κατάστημα, είτε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να πάνε στο κοντινότερο ΑΤΜ για να πάρουν χρήματα. Σε αυτά, προσθέστε το γεγονός ότι δεν υπάρχει γενική εξοικείωση με την εξ αποστάσεως τραπεζική και επιπλέον, η συγκυρία έδωσε χώρο σε επιτήδειους και απατεώνες να αυξήσουν κατακόρυφα τις απάτες και υπεξαιρέσεις χρημάτων από μη εξοικοιωμένους-ες πολίτες.

Η Πρόταση Προοπτικής, παράταξη εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχετική με το κλείσιμο υποκαταστημάτων, ανακοίνωση: «Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσαν ‘Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου’, με νέα κέρδη ύψους 300 εκ.€ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση εργατικού κόστους, προξενώντας τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία που δίκαια διαμαρτύρεται!

Δεκάδες εργαζόμενοι του δικτύου θα δουν μείωση στο μισθό τους, θα έχουν βλαπτική μεταβολή καθώς θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους». Επίσης, αναφέρουν ότι «ήδη κυκλοφόρησαν οργανογράμματα, με βάση το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο που ξεκίνησε αυθαίρετα να εφαρμόζει η ΕΤΕ από 1/4, όπου, δήθεν, περισσεύουν δεκάδες εργαζόμενοι. Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τα γνωστά διλήμματα «πάρε την εθελούσια ή θα βρεθείς στη διάθεση του προσωπικού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back