ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λύση με επέκταση του νεκροταφείου Περιβλέπτου

Εικόνα του άρθρου Λύση με επέκταση του νεκροταφείου Περιβλέπτου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2021, 19:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν δύο δεκαετίες απασχολεί τα Γιάννενα η υπόθεση της έλλειψης χώρου στα κοιμητήρια. Στον Δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν τα δύο μεγάλα νεκροταφεία, το δημοτικό νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Κοπάνων και το νεκροταφείο της Ενορίας της Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στην Περίβλεπτο, και το νεκροταφείο στον Άγιο Ιωάννη Ανατολής.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου δημοτικού νεκροταφείου συζητιέται εδώ και μια δεκαετία. Το πρόβλημα χώρου παραμένει μεγάλο, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, παρά τις προσπάθειες επίσπευσης των εκταφών, μιας διαδικασίας αρκετά επώδυνης για τις οικογένειες, και παρά τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας της καύσης των νεκρών, την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται επιμόνως..

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια να βρει έναν νέο χώρο για νέο νεκροταφείο, δεδομένου ότι για το υπάρχον στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων δεν υπάρχουν περιθώρια επέκτασης καθώς πια είναι ενταγμένο μέσα σε οικιστικό σύνολο. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε ούτε αυτή τη φορά. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη χτεσινή του συνεδρίαση δεν προχώρησε λοιπόν στη χωροθέτηση ενός νέου δημοτικού νεκροταφείου, αλλά πήρε την απόφαση να δώσει το «πράσινο φως» για την επέκταση του νεκροταφείου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Περίβλεπτο. Το εν λόγω νεκροταφείο το διαχειρίζεται ο ναός και κατ’ επέκταση η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Εκ των πραγμάτων, βασική προϋπόθεση της απόφασης αυτής ήταν η σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης. Χωρίς αυτήν, τα περί επέκτασης δεν θα ήταν εφικτά. Στην παρούσα φάση, το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι η λύση αυτή είναι η πλέον κατάλληλη. 

Το κόστος της επέκτασης θα το αναλάβει η Εκκλησία ενώ ο Δήμος θα συνδράμει με τις διοικητικές του υπηρεσίες για τις απαραίτητες άδειες και υποστηρικτικά με το εργοτάξιο. Μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλη Κοσμά, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί και η διαδικασία για τη διαμόρφωση και της διαπλάτυνσης του δρόμου της Περιβλέπτου, της Πατριάρχου Λουκάρεως, για τη διασφάλιση της καλύτερης πρόσβασης των επισκεπτών αλλά και της πιο ομαλής κυκλοφορίας (ενδεχομένως, κάτι τέτοιο δεν θα είναι και πολύ εύκολη διαδικασία, λόγω και του γειτονικού δάσους).

Η επιλογή της επέκτασης του νεκροταφείου αυτού σε πέντε ακόμη στρέμματα δεν ήταν αποκλειστικά επιλογή της δημοτικής αρχής, αλλά μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, που ασχολήθηκε επί ενάμιση χρόνο με την υπόθεση «νέο νεκροταφείο» και στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, ο Βασίλης Κοσμάς και ο Γιάννης Λιόντος («Ενότητα Πολιτών») όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συζήτηση, ο Λάζαρος Νάτσης ως επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συζητάμε το 2021 με όρους της δεκαετίας του ’50. Το θέμα μας ήταν η χωροθέτηση ενός νέου νεκροταφείου και όχι η επέκταση υπάρχοντος». Ο κ. Νάτσης ανέφερε μάλιστα ότι η προτεινόμενη λύση προκύπτει «μέσα από την πίεση των περιστάσεων», προσθέτοντας ότι οι εργασίες επέκτασης στο νεκροταφείο της Περιβλέπτου έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή πάντως δεν θα σταματήσει την αποστολή της. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η επιτροπή αυτή  θα συνεχίσει να αναζητά τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία νέου δημοτικού νεκροταφείου. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί δύο χώροι που τηρούν τις προδιαγραφές, ένας στην Μπάφρα και ένας στον Κατσικά. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε να διερευνηθεί και η λύση της ανεύρεσης χώρου ανά Δημοτική Ενότητα (κάτι πρότεινε ο Στέφανος Μάντζιος από την παράταξη του Νίκου Γκόντα).

Όσον αφορά τις εκτάσεις σε Κατσικά και Μπάφρα, αυτές απορρίφθηκαν στην παρούσα φάση για διαφορετικό λόγο η καθεμία. Στον Κατσικά λόγω «εξαιρετικά υψηλού κόστους» καθότι η έκταση είναι βραχώδης. Επικαλούμενος μια γεωλογική μελέτη που είχε γίνει από τον πρώην Δήμο Παμβώτιδας το 2009, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

Στην Μπάφρα, ο Δήμος Ιωαννιτών βρέθηκε αντιμέτωπος με το «όχι» του Τοπικού Συμβουλίου. Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ προσπάθησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», όπως είπε, όσων αντιδρούν: «Τα νεκροταφεία φέρνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις».

Προς το παρόν λοιπόν, επέκταση του νεκροταφείου της Περιβλέπτου και μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συνεχίσει να ψάχνει για τον κατάλληλο χώρο. Αν και η λύση της επέκτασης που επιλέχθηκε, έχει... προοπτικές 20 ετών. «Δίνουμε λύση για τα επόμενα 20 χρόνια ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε τη διαδικασία ανεύρεσης χώρου για ένα νέο δημοτικό νεκροταφείο. Πρόκειται για μία αναγκαιότητα και στην κατεύθυνση αυτή επιθυμούμε κάθε δυνατή πρόταση από τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Βλέτσας…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back