ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην «περιφερειακή αριστεία» με 25 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Στην «περιφερειακή αριστεία» με 25 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2020, 19:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πήγε με διαφορετικό από τον «κατεστημένο» τρόπο υποβολής προτάσεων για ερευνητικά σχέδια και το αποτέλεσμα, λογικά… ικανοποίησε την πρυτανική αρχή του ιδρύματος.

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και οι τρεις αντιπρυτάνεις Σπύρος Γεωργάτος, Σταύρος Νικολόπουλος και Μηνάς Πασχόπουλος ανακοίνωσαν ότι συνολικά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενέταξε στη δράση «περιφερειακής αριστείας» έντεκα συνολικά προτάσεις, οι τέσσερις εκ των οποίων υποβλήθηκαν με απόφαση της συγκλήτου του ιδρύματος.

Οι προτάσεις αφορούν τομείς όπως τα αγροδιατροφικά, η υγεία, οι νέες-ψηφιακές τεχνολογίες και ο τουρισμός.

Οι ερευνητικές ομάδες, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, θα συγκλίνουν με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα ερευνητικά κέντρα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος» δήλωσε, για την εξέλιξη αυτή και πρόσθεσε ότι εγκρίθηκε το 99% όλων των προτάσεων.

Σε τι συνίσταται όμως η ικανοποίηση και η διαφορά με άλλες περιπτώσεις; Καταρχάς, τα ποσά είναι ικανότατα: συνολικά 25 εκατ. ευρώ, (25.004.405,23 για την ακρίβεια), τα 12 εκ των οποίων για τις τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν ενιαία, μετά από διαβούλευση και συζήτηση με 84 μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος.

«Καθιερώθηκε μια καλή, νέα πρακτική» είπε ο κ. Γεωργάτος, ο οποίος ήταν και ο «εισηγητής» της και για την επιτυχία των προτάσεων έτυχε συγχαρητηρίων από τους συναδέλφους του στην πρυτανική αρχή.

«Συγχαίρω δημόσια τον κ. Γεωργάτο για την πρωτότυπη ιδέα» είπε ο κ. Πασχόπουλος χαρακτηριστικά, ενώ συγχαρητήρια και ιδιαίτερη μνεία έκαναν τόσο ο κ. Νιικολόπουλος, όσο και ο κ. Αλμπάνης.

Ο κ. Γεωργάτος πρόσθεσε ότι αυτή, η νέα «δημοκρατική  πρακτική» όπως τη χαρακτήρισε, είναι σε αντιδιαστολή με παλιότερες, αποσπασματικές προτάσεις που δεν εγκρίθηκαν.

«Είναι κέρδος αυτή η νέα πρακτική. Στην αρχή μας είπαν ‘ωραίες ιδέες αλλά δεν θα πετύχουν’. Τελικά πέτυχαν» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις ερευνητικές προτάσεις, ο κ. Αλμπάνης και ο κ. Γεωργάτος τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός που θα αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και οι 154 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. «Είναι μια ένεση δυναμικού» τόνισε ο κ. Γεωργάτος, προσθέτοντας ότι «θα δοκιμάσουμε να συγκρατήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, στο μέλλον».

Ο κ. Γεωργάτος συγχάρηκε τους διοικητικούς υπαλλήλους της Επιτροπής Ερευνών για τη στήριξη και τη βοήθειά τους  και περιέγραψε σύντομα την πρόταση στην οποία ήταν ο ίδιος υπεύθυνος, για την έρευνα στη μορφολογία και ανάλυση μοναδιαίων κυττάρων.

«Όλα αυτά δημιουργούν περισσότερη ικανότητα, που κάνει πιο ελκυστικό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, συμπληρώνεται ένα κενό στο χώρο της υγείας», κατέληξε.

Ο κ. Νικολόπουλος από την πλευρά του, εκτός από τα συγχαρητήρια, περιέγραψε το δικό του επιστημονικό κομμάτι, που θα εξελιχθεί στον τομέα των big data και όπως τόνισε, «θα συμβάλλει στην πανεπιστημιακή έρευνα, θα προάγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία» και μεταξύ άλλων, θα προσφέρει υπηρεσίες «νέφους» σε τοπικές επιχειρήσεις.

Εκτός αυτών όμως, εκτίμησε ότι η ερευνητική πρόταση θα παράγει ένα υπερυπολογιστικό σύστημα που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μια από τις σημαντικότερες υπολογιστικές δυνάμεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν και οι προϋπολογισμοί τους:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 111  «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

Τίτλος

Εγκεκριμένη Δαπάνη

Κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης (σε υγεία και ασθένεια) μέσω της ενσωμάτωσης μοριακών δεδομένων - ωμικής υψηλής ανάλυσης (pathAGE)

2.974.512,00€

Ανάλυση Μεγαδεδομένων Ρομποτικού συστήματος υποβοηθούμενης βάδισης και 3D συστήματος καμερών για βέλτιστη κινητική αποκατάσταση (MEGATRON)

1.197.885,00€

Ερευνητική Υποδομή Αναλυτικής Ιατρικών Δεδομένων μεγάλου όγκου με στόχο την Ιατρική Ακριβείας  

1.520.903,23€

Διώνη: Υπολογιστική Υποδομή Επεξεργασίας και Ανάλυσης Μεγάλου όγκου Δεδομένων

3.000.000,00€

Ανάπτυξη νέων υποδομών που οικοδομούν «ικανότητα» στη βιοϊατρική έρευνα (BIOMED-20)

3.000.000,00€

Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης

3.000.000,00€

Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων (FOODBIOMES)

3.943.705,00€

Ανάπτυξη Βιοδυναμικής στη Διαχείριση Υπολειμμάτων αμπελώνων και οινολάσπης για την παραγωγή βιοενεργού οργανικού λιπάσματος, το οποίο θα εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με μυκοριζικό μύκητα για τη βελτίωση της βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου.

647.700,00€

Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας για την ποιότητα και την ασφάλεια στην Αγροδιατροφή.

1.568.300,00€

Ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων  (ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ)

3.000.000,00€

Πρότυπο Κέντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου

1.151.400,00€

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back