ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην εποχή των σφενδάμων...

Εικόνα του άρθρου Στην εποχή των σφενδάμων...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 15:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν κόπηκαν 14 πλατάνια στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων, με το τοπίο, όπως το είχαν συνηθίσει οι Γιαννιώτες επί δεκαετίες, να αλλάζει. Η κοπή των πλατάνων έγινε μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης του μύκητα Ceratocystis platani, στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων.

Πέντε μήνες μετά, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών προχωρά στη φύτευση νέων δέντρων –όχι πλατάνων. Η φύτευση νέων πλατάνων είναι απαγορευτική για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε ένα είδος που προσομοιάζει με πλάτανο: ο σφένδαμος ο πλατανοειδής, ένα φυλλοβόλο δέντρο γρήγορης ανάπτυξης.

Τα εννιά πρώτα σφενδάμια φυτεύονται ήδη στην παραλίμνια περιοχή. «Θα καλύψουμε όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την κοπή των πλατάνων. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να ανακοπεί η νόσος του μεταχρωματικού έλκους και να σώσουμε την υπόλοιπη δενδροστοιχία» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς.

Οι έντονες ανησυχίες για τη μετάδοση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως είπε και ο κ. Παππάς, η υπηρεσία έχει εντοπίσει δύο ακόμη «ύποπτα» δέντρα. Από την αρχή της όλης υπόθεσης, ήταν σαφές ότι η συγκεκριμένη ασθένεια, από τη στιγμή που εμφανίστηκε, θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για την παραλίμνια δεντροστοιχία, κι όχι μόνο.

Όσον αφορά τους κορμούς που έχουν απομείνει από τα πλατάνια, αυτοί θα απομακρυνθούν με χρήση ειδικού μηχανήματος, καθώς είναι αδύνατο να ξεριζωθούν.

Επίσης, στο πλαίσιο της προστασίας των τειχών του Κάστρου, ανακοινώθηκε ότι θα κοπεί ένα πεύκο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back