Πέρσι τέτοια εποχή, 14 πλατάνια στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων κόπηκαν. Ήταν «η τελική πράξη του δράματος, αλλά και μια προσπάθεια να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Έναν χρόνο μετά, 25 ακόμα πλατάνια πήραν ήδη ή παίρνουν τον δρόμο της κοπής λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους. Στα 15 από αυτά τα δέντρα πιστοποιήθηκε η ύπαρξη του μύκητα Ceratocystis platani, στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων. Τα υπόλοιπα 10, αν και υγιή, θα αποτελέσουν μια «ζώνη ασφαλείας» για τη μη μετάδοση της ασθένειας σε άλλα πλατάνια.
Το πιο έντονο πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή του «Δώδεκα» μέχρι την περιοχή της Σκάλας, σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Αριστείδη Παππά. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, η οποία έχει νεκρώσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πλατάνια και στην Ήπειρο, και δη στον Καλαμά, στον Λούρο και στην Τύρια. Η μόνη λύση είναι η κοπή των δέντρων και η προσεκτική απομάκρυνσή τους με επιτόπια καύση.
Από την πρώτη στιγμή, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι, εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία, η ασθένεια αυτή θα «επιβιώνει», προσδίδοντας της επιδημικά χαρακτηριστικά.
Στην παραλίμνια περιοχή καταβάλλονται προσπάθειες από το Δασαρχείο και την Υπηρεσία Πρασίνου Ιωαννίνων να υπάρξει αναχαίτιση της ασθένειας. Όπως αποδεικνύεται (και όπως αναμενόταν), η «μάχη» δεν είναι εύκολη.
Στη θέση των πλατάνων που απομακρύνονται από την παραλίμνια περιοχή, θα φυτευτούν νέα δέντρα. Όχι όμως πλατάνια, καθώς η φύτευσή τους είναι απαγορευτική για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πέρσι, είχαν φυτευτεί σφένδαμοι.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, με τον οποίο μίλησε ο «Τύπος Ιωαννίνων», το Δασαρχείο Ιωαννίνων προτείνει, εκτός από σφένδαμους, και βελανιδιές.
Όπως και να ‘χει, είναι προφανές ότι η υπόθεση «άρρωστα πλατάνια» δεν θα κλείσει εύκολα. Και ίσως, αυτή τη φορά, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τον σχεδιασμό του πρασίνου στο παραλίμνιο αστικό τοπίο.
Τα πλατάνια της παραλίμνιας περιοχής δεν είναι υπεραιωνόβια. Ξεκίνησαν να φυτεύονται από τη δεκαετία του ’30 και μετά (διαβάστε εδώ).
* Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τις παρεμβάσεις σήμερα το μεσημέρι