ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα, ως Πρόεδρος, ο Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Στην Αθήνα, ως Πρόεδρος, ο Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2017, 21:29
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο πρόεδρος μας είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια. Θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Με αυτά τα λόγια  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου προανήγγειλε την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη τόνισε στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης, αλλά και η κατασκευή γέφυρας στα τελωνεία των Κήπων και στα Ύψαλα. 

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, θέση που κατείχε από το 2003 έως το 2014. Μετά το 2014 άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας και όλες οι αρμοδιότητες πέρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας και έτσι διεκδίκησε και πήρε την θέση αυτή.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΙΑ

Ο τελευταίος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από 65 χρόνια ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952. Ο Μπαγιάρ, ήταν πρόεδρος της Τουρκίας από το 1950 έως το 1960. 

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1952, σε επίσημη τελετή στο Δημαρχείο της Αθήνας ο Τζελάλ Μπαγιάρ ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης των Αθηνών από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Μετά την τελετή ο Τούρκος Πρόεδρος και ο βασιλιάς Παύλος διέρχονται με τιμητική πομπή τους δρόμους της Αθήνας όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αφού επισκέπτεται και Παλαιά Κόρινθο και ξεναγείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο αναχωρεί δύο μέρες αργότερα στις 30 Νοεμβρίου 1952.

Ο Μπαγιάρ είχα ξαναεπισκεφθεί, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, την Αθήνα τον Απρίλιο του 1938. Τον είχε υποδεχθεί ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς και σκοπός της επίσκεψης, όπως μας πληροφορεί το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, ήταν η υπογραφή ελληνοτουρκικής συνθήκης.

Θεωρείται μια θρυλική μορφή της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Το 1937 διαδέχθηκε τον Ινονού ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και αργότερα ως οριστικός. Το 1938, μετά τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ ο Ινονού ανέλαβε Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Μπαγιάρ ανέλαβε τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης με την οποία και κυβέρνησε την Χώρα μέχρι το 1939. Από τότε διατήρησε μόνο την βουλευτική του ιδιότητα μέχρι το 1945, οπότε και τέθηκε επικεφαλής τεσσάρων βουλευτών που υπέγραψαν δήλωση η οποία και υπήρξε η απαρχή της δημοκρατικής κίνησης από την οποία και οδηγήθηκε η χώρα στις εκλογές, στις 14 Μαΐου του 1950.

Όμως, μετά τη δήλωση εκείνη, η οποία και προκάλεσε βίαιες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαγιάρ και οι οπαδοί του εγκατέλειψαν το Λαϊκό Κόμμα που ανήκαν μέχρι τότε και δημιούργησαν το «Δημοκρατικό Κόμμα». Στις εκλογές εκείνες του 1950 το Δημοκρατικό Κόμμα υπερίσχυσε με συντριπτική πλειοψηφία και ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας αναθέτοντας την πρωθυπουργία στον Αντνάν Μεντερές. Την θέση του Προέδρου Δημοκρατίας διατήρησε μέχρι το 1960. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961, αλλά η ποινή του μετατράπηκε εξαιτίας της ηλικίας του. Αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών, το 1986.

Πηγή: Euronews, Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ΕΡΤ Αρχείο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back