πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη των βίαιων ρατσιστικών ταραχών η Βρετανία

Εικόνα του άρθρου Στη δίνη των βίαιων ρατσιστικών ταραχών η Βρετανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2024, 20:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ταραχές σάρωσαν τη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, και αυτή την εβδομάδα εκφράζονται φόβοι για περισσότερα κρούσματα ακροδεξιάς και αντιμεταναστευτικής βίας, με αποτέλεσμα η νέα βρετανική κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει τη χειρότερη αναταραχή εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Το τελευταίο ξέσπασμα βίας ήρθε αφού πλήθη ακροδεξιών ταραχοποιών έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε δύο πόλεις, αφήνοντας παγιδευμένους και τρομοκρατημένους όσους βρίσκονταν μέσα, ενώ πλήθη ταραχοποιών σε άλλες πόλεις προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια κτίρια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς και σπάζοντας τα οχήματά τους.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των μεταναστών προκάλεσε οργή για μια επίθεση με μαχαίρι που άφησε τρία παιδιά νεκρά στο Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας.

«Το μήνυμά μου σε όποιον επιλέξει να συμμετάσχει σε αυτή τη βία και τη συμπλοκή είναι απλό: η αστυνομία, τα δικαστήρια και οι φυλακές είναι έτοιμα και θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των απαράδεκτων πράξεών σας», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ.

Μηνύματα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι κέντρα μετανάστευσης και δικηγορικά γραφεία που βοηθούν μετανάστες θα γίνουν στόχος την Τετάρτη, γεγονός που ώθησε αντιφασιστικές ομάδες να δηλώσουν ότι θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαδήλωση.

Η αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για την πρόκληση της βίας στη διαδικτυακή παραπληροφόρηση, η οποία ενισχύεται από προσωπικότητες υψηλού προφίλ.

Ο Stephen Yaxley-Lennon, γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον (Tommy Robinson) και προηγουμένως ηγέτης της καταργημένης αντι-ισλαμικής English Defence League, επιτίθεται εδώ και καιρό στην πολιτική της Βρετανίας για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη χώρα.

Ειδικοί σε θέματα εξτρεμισμού και κοινωνικής συνοχής λένε ότι οι ακροδεξιοί ταραξίες χρησιμοποίησαν τις δολοφονίες στο Σάουθπορτ για να πυροδοτήσουν τη βία.

Ο Σουντέρ Κατουάλα, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης British Future, η οποία επικεντρώνεται στη μετανάστευση και την ταυτότητα, δήλωσε ότι οι δολοφονίες χρησιμοποιήθηκαν «για να κινητοποιηθούν εναντίον, ιδίως των αιτούντων άσυλο και των μουσουλμάνων, και αυτό συνεχίστηκε, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το άτομο δεν είναι ούτε αιτών άσυλο, ούτε μουσουλμάνος».

Μια δημοσκόπηση της YouGov την Τρίτη ανέφερε ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι ταραξίες δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Βρετανίας στο σύνολό της, ενώ το 7% δήλωσε ότι υποστήριξε τη βία.

Και ο Μασκ

Μέσα σε όλα αυτά και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, που προκάλεσε την οργή της βρετανικής κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού απάντησε σε εμπρηστικά βίντεο από την ακροδεξιά αναταραχή που σαρώνει τη χώρα λέγοντας ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Η ανάρτηση στο X καταδικάστηκε απερίφραστα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα σχόλια του Μασκ.

Με πληροφορίες από Politico, CNN, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3