ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη Βουλή το φωτοβολταϊκό πάρκο στα Άνω Πεδινά

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή το φωτοβολταϊκό πάρκο στα Άνω Πεδινά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2022, 15:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στο Ζαγόρι επιδιώκει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης.

Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βελλά του Δήμου Πωγωνίου, στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου που χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Ο βουλευτής αναφέρεται στα δημοσιεύματα που θέλουν τη Μητρόπολη Ιωαννίνων να μην προχωρά στην επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου στο οροπέδιο των Άνω Πεδινών με τον όρο να  μη γίνει μια τέτοια εγκατάσταση από άλλον επενδυτή. Τη δέσμευση αυτή (και τον όρο) την είχε μεταφέρει σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος μάλιστα είχε πει ότι ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στο Ζαγόρι.

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Αρσένης υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την διατήρηση της απειλούμενης ορνιθοπανίδας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, όπως και ότι βρίσκεται εντός του πυρήνα της πρόσφατης πρότασης για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Αναφέρεται δε και στη θέση που εξέφρασε πρόσφατα η Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος περί υποβάθμισης του χαρακτήρα των οροπεδίων. Η Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου είχε επικαλεστεί και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των οικισμών του Ζαγορίου.

Mε τα δεδομένα αυτά, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζητά νομοθετική πρωτοβουλία για να μην επιτραπεί η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών. Αναρωτιέται δε γιατί το υπουργείο «συνεχίζει να επιτρέπει την καταστροφή των Προστατευόμενων Περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα μας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back