ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στέγες στην ΕΛΕΠΑΠ: 1,4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια

Εικόνα του άρθρου Στέγες στην ΕΛΕΠΑΠ: 1,4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2019, 18:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Ιούνιο του 2017, μια ιδιαίτερη και πρωτοπόρα δομή αλληλεγγύης και φροντίδας ενηλίκων με αναπηρία, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν σε κατασκευαστικό επίπεδο, με την ΕΛΕΠΑΠ να τις παραλαμβάνει επίσημα από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Ωστόσο,  οι Στέγες αυτές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 3,3 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό σχέδιο «Ήπειρος 2014-2020», έπρεπε να κάνουν αρκετό δρόμο ακόμη…

Από τις πρώτες εκκρεμότητες που λύθηκαν, ήταν η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού κι ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2019 η έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης, μιας «κατά παρέκκλιση διάταξης», για την άδεια λειτουργίας των Στεγών αυτών εκτός του αστικού ιστού. Και απέμεινε η τρίτη εκκρεμότητα, το κόστος λειτουργίας της δομής.  Και τη λύση την έδωσε και πάλι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για δύο χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η λειτουργία της δομής συνδέεται και με την πρόσληψη προσωπικού.

Στις επτά Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα επτά αυτόνομα σπιτάκια, θα φιλοξενηθούν συνολικά 28 ενήλικες με κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Στα άτομα  αυτά  θα παρέχονται υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας, (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και –γιατί όχι;- της πρόσβασης στην εργασία.

Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς θα αντέξουν οι σημαντικές αυτές δομές μετά τη λήξη της χρηματοδότησης της λειτουργίας τους από το ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back