Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΕΛΕΠΑΠ, το Εργατικό Κέντρο και οι καταγγελίες

Εικόνα του άρθρου Η ΕΛΕΠΑΠ, το Εργατικό Κέντρο και οι καταγγελίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2022, 15:43
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

To Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει «συγκάλυψη του θανάτου» ενός παιδιού, στην ΕΛΕΠΑΠ, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Από τότε δεν έχει υπάρξει καμία εξήγηση, καμία απάντηση από κανέναν υπεύθυνο, παρά τη δημόσια καταγγελία που έκανε τότε η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων», όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

Το περασμένο Σάββατο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων σε ανακοίνωσή της, επικαλείται την επιστολή της ΕΛΕΠΑΠ (η οποία πήγε μόνο στο ethnos.gr, σύμφωνα με την ανακοίνωση), σχετικά με την απώλεια του παιδιού.

Η σχετική ανακοίνωση υπάρχει εδώ. Εν συντομία, η ΕΛΕΠΑΠ αναφέρει ότι το παιδί έχασε τη ζωή του, «όχι σε ώρα θεραπείας» και «για λόγους που δεν σχετίζονται με τη φοίτησή του σε δομή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων».

Το Εργατικό Κέντρο, με αφορμή την ανακοίνωση της Συντονιστικής, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ που βρίσκονταν το παιδί, δεν υπήρχε νοσηλεύτρια, παρότι οι ανάγκες υγείας αυτών των παιδιών είναι εξ ορισμού μεγάλες.  Σύμφωνα με τις  προδιαγραφές της, ενώ μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 10 παιδιά με αναπηρία, καθημερινά στο τμήμα υποστηρίζονταν μέχρι 20 παιδιά. Πώς μπορούν λοιπόν σε τέτοιες συνθήκες να εξασφαλιστούν, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών;».

Η δε Συντονιστική διερωτάται γιατί η ΕΛΕΠΑΠ δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για το γεγονός, όταν συνέβη.

Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει τις καταγγελίες λέγοντας ότι «χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις, η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος), η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ και οι λογής «φιλάνθρωποι», επιχειρούν να εμφανίσουν την ΕΛΕΠΑΠ ως ‘παράδεισο’ για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία και για τους εργαζόμενους.  Η αλήθεια βρίσκεται στον αντίποδα: Τόσο η ΕΛΕΠΑΠ όσο και άλλες παρόμοιες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις συγκροτήθηκαν, ανέπτυξαν τις υποδομές τους, εξοπλίστηκαν με υλικά και υποδομές υποστήριξης ΑμεΑ, μέσω ΕΣΠΑ και κρατικών κονδυλίων».

Στην εκτενέστατη ανακοίνωσή του, κατηγορεί επίσης την ΕΛΕΠΑΠ ότι «χαρακτηριστικό της τακτικής καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων από τη διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ και της στάσης της απέναντι στους εργαζόμενους, είναι ότι έχει απαγορευτεί επανειλημμένα στο σωματείο ιδιωτικής υγείας-πρόνοιας Ιωαννίνων να επισκεφτεί το χώρο και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους (πολύ πριν τους περιορισμούς της πανδημίας)».

Αναφέρει ακόμα ότι οι υποδομές στο νηπιαγωγείο του ΣΑΠ «οι υποδομές είναι άθλιες (30 άτομα σε 60τμ)» και ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «ποιεί την νήσσαν». Ζητάει τέλος «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του 4χρονου παιδιού στην ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα και να καταλογιστούν οι ευθύνες, να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο τμήμα πληρούσε τις προδιαγραφές ποιοτικής και ασφαλούς λειτουργίας. Το ίδιο να γίνει για όλες τις ανάλογες δομές στα Γιάννενα» κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back