Οι «Στέγες» περιμένουν…

Εικόνα του άρθρου Οι «Στέγες» περιμένουν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2018, 01:24

Τον Ιούνιο του 2017, έγινε η παράδοση στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων μιας ιδιαίτερης δομής αλληλεγγύης και φροντίδας ενήλικων με αναπηρία: Επτά αυτόνομα σπιτάκια, γύρω από την κεντρική δομή της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια, που αποκαλούνται Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτή που, μέσω του ΕΣΠΑ, είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου αυτού με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά, οι Στέγες δεν λειτουργούν ακόμη. Ωστόσο, το πιο αισιόδοξο σενάριο τις θέλει να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τους πρώτους ανθρώπους ΑμεΑ με νοητική υστέρηση μέχρι το καλοκαίρι, καθώς άρχισαν να επιλύονται σημαντικές εκκρεμότητες.

Και οι εκκρεμότητες είναι οι εξής τρεις: η άδεια λειτουργίας της δομής, η προμήθεια και παράδοση του εξοπλισμού των σπιτιών και η πρόσληψη προσωπικού. Η δεύτερη εκκρεμότητα του εξοπλισμού κλείνει αυτές τις ημέρες, με την ΕΛΕΠΑΠ να περιμένει την παράδοσή του. Όσον αφορά το προσωπικό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-20», μετά την τελευταία αναθεώρηση που έγινε, προβλέπει ένα ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό αυτού του 1,5 εκατ. ευρώ ήταν η άδεια λειτουργίας των Στεγών.

Επίσκεψη των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις νέες υποδομές της ΕΛΕΠΑΠ πριν από λίγο καιρό 


Η άδεια λειτουργίας ήταν ένα πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έκανε γνωστή σήμερα στον τοπικό Τύπο η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Σε μεταβατική διάταξη αυτής λοιπόν υπάρχει η πρόβλεψη ότι φορείς οι οποίοι έχουν προβεί στην ανέγερση εγκαταστάσεων για την κατασκευή των οποίων έχουν διατεθεί κοινοτικοί πόροι και δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια ίδρυσης, θα λάβουν άδεια λειτουργίας κατά παρέκκλιση των νέων διατάξεων που αφορούν τη χωροθέτηση των υποδομών διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία.

Υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς παρέκκλιση δηλαδή των νέων διατάξεων για τη χωροθέτηση υποδομών διαβίωσης των ΑμεΑ, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια λειτουργίας, γιατί βρίσκονται αρκετά μακριά από τον αστικό ιστό με τον κίνδυνο της απομόνωσης των ατόμων με αναπηρία να είναι ορατός. Ωστόσο, υπήρχε μια πραγματικότητα: Μια μεγάλη υποδομή, που ξεκίνησε πριν από χρόνια με την ανέγερση του νέου «σπιτιού» της ΕΛΕΠΑΠ (με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και που επεκτάθηκε με τις Στέγες. Η «κατά παρέκκλιση διάταξη» ήταν μονόδρομος. Σημειωτέον ότι τη λειτουργία των Στεγών έχει αναλάβει μια αστική κερδοσκοπική εταιρία με το όνομα «Ελπίδα Ζωής», και όχι αυτόνομα η ΕΛΕΠΑΠ. Σε αυτήν την εταιρία συμμετέχουν η ΕΛΕΠΑΠ, η Περιφέρεια Ηπείρου και η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος».

Το σημαντικό έργο λοιπόν των Στεγών, που έχει πάρει συγχαρητήρια ουκ ολίγες φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζει να παίρνει τον δρόμο του για να λειτουργήσει. Σε λίγους μήνες, εκτιμάται ότι οι Στέγες θα είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν 35 ενήλικους με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης διαμονής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back