Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και επίσημα οι «Στέγες» της ΕΛΕΠΑΠ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2017, 21:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, όλα ξεκίνησαν πριν από 38 χρόνια σε ένα νοικιασμένο σπίτι με 8 παιδιά. Κατά τη διαδρομή της, η ΕΛΕΠΑΠ έκανε πολλά βήματα. Τα κυριότερα από αυτά ήταν ότι έβγαλε από το σπίτι τους τα παιδιά με αναπηρία και ότι δημιούργησε υποδομές, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. 

Το 2008, μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, απέκτησε το δικό της σπίτι στη Νεοκαισάρεια, όπου έχουν αναπτυχθεί διάφορα προγράμματα αποθεραπείας, διημέρευσης, πρώιμης παρέμβασης για διαταραχές κ.λπ. Εν έτει 2017, η ΕΛΕΠΑΠ αποκτά μια νέα δομή, τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης οι οποίες απευθύνονται σε ενήλικα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν κάποιους να τα φροντίζουν. 

Οι «Στέγες» αυτές χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 3,3 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει συμπράξει με την ΕΛΕΠΑΠ μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ελπίδα Ζωής» που θα διοικεί τις «Στέγες». 

Σήμερα το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο των «Στεγών» στη Νεοκαισάρεια έγινε η τελετή παράδοσης του κτιρίου από την Περιφέρεια Ηπείρου στην ΕΛΕΠΑΠ παρουσία, μεταξύ άλλων, του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη και φυσικά της προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσας Μπέγκα. 

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου αυτού αλλά και στην προσωπικότητα της κ. Μπέγκα, η οποία όλα αυτά χρόνια υπηρετεί την κοινωνική πρόνοια. Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας μίλησε για μια «εξαιρετική δομή αλληλεγγύης», ενώ επικαλέστηκε το γνωστό πια «ρητό» του συγγραφέα Πάουλο Κοέλιο «όταν στη ζωή μας θέλουμε κάτι πολύ, τότε συνωμοτεί το σύμπαν για να τα καταφέρουμε», για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ. Ο πρύτανης κ. Καψάλης μίλησε και αυτός με τη σειρά του για τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν περισσότερες ανάγκες. Βέβαια, η δημιουργία υποδομών και καλύτερων συνθηκών για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί πρωτίστως υποχρέωση κάθε πολιτείας όπως και δομικό στοιχείο μιας κοινωνίας με ενεργούς πολίτες. 

Τον λόγο τέλος πήρε η κ. Μπέγκα η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη. «Φέρω τα μάτια μου γύρα και βλέπω φίλους της ΕΛΕΠΑΠ» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδρομή της ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα τις τέσσερις αυτές δεκαετίες. 

Οι «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» είναι επτά αυτόνομα σπίτια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 30 άτομα. Πρόκειται για έναν πρότυπο οικισμό για άτομα με αναπηρία, μοναδικό στην Ελλάδα. Η λειτουργία της νέας δομής αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back