Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 30-05-2022, 19:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» ξεκινά ο Δήμος Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία άστεγων νοικοκυριών. Ο προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για 20 οικογένειες και μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις οδηγούν σε δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής. Μέλημά μας είναι η άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και όσων προκύπτουν. Οι υπηρεσίες του Δήμου αποτελούν στυλοβάτη στην προσπάθεια αυτή και η άντληση πόρων από τα προγράμματα είναι το μέσο για να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές ανάγκες» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η αρμόδια αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή.

Σε αυτή τη δράση,  ο Δήμος συνεργάζεται με την Κοινωνική του Υπηρεσία και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ).

Η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόη Ζηκίδου σημείωσε ότι απώτεροι στόχοι του προγράμματος είναι η μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό, η ανάπτυξη συνεργειών με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. «Καλούμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να προσέλθουν ώστε να υποβάλλουν την αίτησή τους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα» είπε η κα Ζηκίδου.

Η ΕΨΕΠ αποτελεί τον φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο πρόεδρός της Παναγιώτης Κρανάς: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους φορείς που μπορεί να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας ώστε να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες του Δήμου και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι ένας από τους σκοπούς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε την συνδρομή όλων των φορέων ώστε να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες και θέλουμε την βοήθεια από τις τοπικές επιχειρήσεις για να απορροφηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην εργασία».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

-Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία).

-Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε  Ξενώνες Αστέγων ή Υπνωτήρια.

-Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας.

-Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, που δεν σπουδάζουν και που δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Το πρόγραμμα επιδοτεί τη στέγαση για δύο χρόνια, καλύπτει όλους τους λογαριασμούς όπως ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, την αγορά οικιακού εξοπλισμού, την πλήρη επιδότηση εργασίας για ένα έτος και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου εργοδότη για το δεύτερο έτος, την επιδότηση δημιουργίας επιχείρησης και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus