Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθμός Μεταφόρτωσης με συμβασιούχους και... ένταση

Εικόνα του άρθρου Σταθμός Μεταφόρτωσης με συμβασιούχους και... ένταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 00:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελικά, τι χρειάζεται για να λειτουργήσει επιτέλους το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στα Γιάννενα (και στην Ήπειρο);

Μια κοινή παραδοχή είναι ότι χρειάζεται εργατικό δυναμικό, που δεν περισσεύει στους Δήμους, ούτε στον Ιωαννιτών.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 3 Απριλίου, οι εργαζόμενοι-ες του Δήμου Ιωαννιτών έθεσαν ένα ζήτημα λογικής: ότι δεν μπορεί να στηριχτεί η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, από το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί αυτό δεν επαρκεί ούτε για τον Δήμο.

Αυτό σε γενικές γραμμές το παραδέχθηκαν άπαντες και άπασες. Αλλά εκεί ξεκίνησαν τα «ναι μεν αλλά». Το βασικό «αλλά» ήταν ότι «πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΜΑ», κάτι που προφανώς ισχύει –μια ευθύνη που βαραίνει και την Περιφέρεια Ηπείρου-, αλλά πώς θα γίνει όμως, χωρίς προσωπικό;

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια σχετική ένταση για το πότε θα συζητηθεί (πρώτο ή αργότερα) το μόλις 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ο σύλλογος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, καθώς η εισήγηση ήταν τουλάχιστον ασαφής.

Στην ένταση με την πρόεδρο του συλλόγου Τίνα Ζέκα ενεπλάκησαν διαδοχικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας και ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Υπέρ της θέσης του συλλόγου μίλησε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας.

Τι θέλουν όμως οι παρατάξεις;

Η εντύπωση ότι «ας πάρουμε μια απόφαση να ολοκληρωθούν τα τυπικά και βλέπουμε μετά» ήταν διάχυτη. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΜΑ, ότι ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέσει προσωπικό και πρότεινε τελική την τροποποίηση του άρθρου 3 της σύμβασης, ως εξής: «Ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει να συνδράμει στη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνων με την παροχή υποστήριξης με προσωπικό ανάλογων ειδικοτήτων, που θα εξασφαλίσει με τις νόμιμες διαδικασίες» και με γνώμονα την εύρυθμη, δική του λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος έδωσε μια διάσταση που δεν ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής, στο θέμα: ότι έγινε ένας προγραμματισμός προσλήψεων οκταμηνιτών εργαζόμενων (11 τον αριθμό) που θα «ενισχύσουν αυτή τη λειτουργία» και αν περισσεύουν εργαζόμενοι, να καλύψουν το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ πρόσληψης και έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως και ο κ. Μπέγκας, στάθηκε στον κίνδυνο απένταξης του έργου.

Ενδεχομένως, αν όλα αυτά ήταν δεδομένα και διατυπωμένα εξ αρχής, το θέμα να είχε λυθεί σε λιγότερες από τις 2 περίπου ώρες που κράτησε. Φαίνεται επίσης ότι η δημοτική αρχή, οι αντιδήμαρχοι ειδικότερα, δεν συννενοούνται και πάρα πολύ, μεταξύ τους...

Ο κ. Μπέγκας (Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα), δικαιολογώντας τη θετική ψήφο στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, με δύο όρους: Όχι διάθεση εργαζόμενων από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών και θα προσληφθούν συμβασιούχοι οκτώ μηνών, για να εκπληρώσει ο Δήμος την υποχρέωσή του. Σημειώνεται ότι δύο σύμβουλοι της παράταξης διαφοροποιήθηκαν: ο Δημήτρης Νάστος τάχθηκε με την πρόταση των εργαζόμενων και ο Στέφανος Σίντος επίσης, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Η κα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023), η οποία νωρίτερα είχε δώσει δίκιο στους εργαζόμενους και είχε ασκήσει κριτική για τους χειρισμούς της, στη δημοτική αρχή, ψήφισε θετικά, κρατώντας τους προβληματισμούς που εξέφρασε.

Ο κ. Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή) είχε τονίσει στην τοποθέτησή του ότι «είμαστε εγκλωβισμένοι στην κυβερνητική πολιτική» μηδενικών προσλήψεων κ.λπ. «Έχω την εντύπωση ότι θα κάνουμε μια τυπική λειτουργία του ΣΜΑ, το ‘χουμε ξανακάνει με το εργοστάσιο» είπε ο κ. Νάτσης και καταψήφισε την εισήγηση.

Η κα Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) αποχώρησε από το θέμα. «Μας είχατε πει τότε (σ.σ. πριν από δύο χρόνια περίπου) ότι ψευδολογούμε όταν λέγαμε ότι θα εκχωρήσουμε προσωπικό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τελικά, η παράταξη ουσιαστικά δικαιώθηκε.

Ο κ. Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) καταψήφισε, λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από την υποσχεσιολογία, είναι ξεκάθαρο ότι θα αναλάβουν οι εργολάβοι και αυτό το κομμάτι». Είπε επίσης ότι το θέμα θα έπρεπε να αποσυρθεί, με βάση όσα είπανε οι εργαζόμενοι-ες.

Ο κ. Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) ψήφισε θετικά.

Ο κ. Μπαρτζώκας (Γιάννενα Τώρα) ψήφισε θετικά, επειδή «μετά από όλη την ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί, ο ΣΜΑ πρέπει να λειτουργήσει».

Κάπως έτσι έκλεισε ένα ακόμα κεφάλαιο σε μια ιστορία που έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back