ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων: 1+1 χρόνο σε ιδιώτη

Εικόνα του άρθρου Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων: 1+1 χρόνο σε ιδιώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2023, 01:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου κατάφερε να (τηλε)συνεδριάσει αυτή τη φορά με απαρτία και να πάρει απόφαση για την ανάθεση της υπηρεσίας της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε ιδιώτη.

Αν και με πολλές απουσίες αυτοδιοικητικών -μεταξύ των οποίων και αυτών του Δήμου Ιωαννιτών με εξαίρεση τον Θωμά Μπέγκα, ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη λειτουργία των σταθμών και τη μεταφορά του υπολείμματος για 1+1 χρόνο (με προαίρεση) και με συνολικό προϋπολογισμό 8,6 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρξει κανένα κενό μετά τη λήξη της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Από τους οκτώ σταθμούς, οι έξι λειτουργούν -σε δοκιμαστικό επίπεδο. Ο σταθμός Πρέβεζας βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Ο δεύτερος σταθμός που δεν λειτουργεί, είναι αυτός των Ιωαννίνων. Ο κ. Καλαντζής είχε πει, σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι οφείλεται στη μη διάθεση προσωπικού εκ μέρους του Δήμου.

Σημειωτέον ότι ο κάθε Δήμος ξεχωριστά (και ο Δήμος Ιωαννιτών) έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΦοΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη λειτουργία του οικείου ΣΜΑ. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ο κάθε Δήμος παρέχει το προσωπικό και η Περιφέρεια Ηπείρου καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας (καύσιμα κλπ).

Κατά τη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι πρόθεση είναι να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ από τον ίδιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία, όπως είπε, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Ωστόσο, κρίνεται ότι θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Πρόσθεσε δε ότι μια απαραίτητη προϋπόθεση είναι παραδοθεί (όχι μόνο κατά χρήση, αλλά και κατά κυριότητα) ο κινητός και ακίνητος εξοπλισμός των ΣΜΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦοΔΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back