Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα χνάρια του «Δάρδανου»…

Εικόνα του άρθρου Στα χνάρια του «Δάρδανου»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2020, 20:48
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, που εκπόνησε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Ένα σχέδιο που προβλέπεται σε νόμο του 2010 και το οποίο έρχεται να εναρμονιστεί με το σχέδιο «Δάρδανος», το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρών από το 2019. Επί της ουσίας πρόκειται για έναν οδηγό συντονισμού επιχειρήσεων, κινητοποίησης και διάθεσης πόρων.

Όπως εύλογα είπε εξαρχής ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας όσο περισσότερα είναι τα προληπτικά μέτρα, τόσο λιγότερα τα μέτρα που χρειάζονται για τη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρών. Και ακριβώς εδώ εστιάστηκε η συζήτηση που έγινε, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητούν εξειδικευμένα μέτρα για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι «έχουμε παρέμβει σε κάθε ποτάμι, παραπόταμο και τάφρο για να μην έχουμε πλημμύρες». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ρέμα Μπούση στην Άρτα («εκεί που αρρώστησα πέρσι» όπως είπε), το οποίο καθαρίστηκε πρώτη φορά μετά από χρόνια. «Πλέον είναι δυνατή η εκπόνηση μελετών για οριστικές λύσεις» τόνισε και πρόσθεσε δε ότι όποιες μελέτες γίνονται, γίνονται επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου ήρθε σε επαφή με τους Δήμους.

Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι την υπό δημοπράτηση της μελέτης για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ, την αποκατάσταση των ρεμάτων «Τούση» και «Καρυδά» Πρέβεζας μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και τη διευθέτηση του ρέματος Ξηροπόταμου στην Ηγουμενίτσα, με προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας εκτίμησε ότι η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών κι έργων για όλη την επικράτεια της Περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια. Επίσης, ο κ. Ζάψας ανέφερε με νόημα ότι «Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι υπηρεσιακό όργανο αλλά συλλογικό όργανο λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων».

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πρέντζας έθεσε το περίπλοκο ζήτημα των πλημμυρών από όλες τις διαστάσεις του, επιμένοντας κυρίως στην κλιματική αλλαγή αλλά και στο σημαντικό γεγονός της αλλαγής χρήσεων γης. Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» δεν συμμετείχε στη συζήτηση, καθώς είχε δηλώσει εξαρχής ότι δίνει τη θετική του ψήφο στα τρία από τα τέσσερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ για το ζήτημα του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών δήλωσε «παρών» για να το μελετήσει και αποχώρησε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back