ΚΟΣΜΟΣ

Στα Τίρανα η Άγκελα Μέρκελ

Εικόνα του άρθρου Στα Τίρανα η Άγκελα Μέρκελ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2021, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Φθάνει σήμερα πριν από το μεσημέρι στα Τίρανα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Μετά το Βελιγράδι χθες, Δευτέρα, τα Τίρανα αποτελούν το δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια ως Καγκελαρίου της Γερμανίας.

Στην αλβανική Πρωτεύουσα η Κυρία Μέρκελ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων.

Στα Τίρανα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου. Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορά την πρωτοβουλία που η ίδια έλαβε πριν από 7 χρόνια για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η εξάωρη επίσκεψη της Μέρκελ στα Τίρανα θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.


Στο Βελιγράδι

Κατά την συνάντηση Βούτσιτς -Μέρκελ κυριάρχησαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά και διμερή θέματα κυρίως οικονομικού χαρακτήρα μιας και η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας ενώ οι γερμανικές εταιρίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδύσεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούσε πάντα για την ίδια θέμα γεωστρατηγικής σημασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραμείνει και για τον διάδοχό της στην καγκελαρία. 

Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης όπου υπήρξε καθυστέρηση. 

Αναφερόμενη στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής. 

Ο Βούτσιτς αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε ότι δεν επιθυμεί την διαιώνιση του προβλήματος και ανέφερε πως το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να συζητήσει κάθε συμβιβαστική πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back