Σε πρόωρες βουλευτικές και τοπικές εκλογές σε ορισμένους δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βελιγραδίου, οδηγεί τη χώρα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οποίος διέλυσε σήμερα το κοινοβούλιο και όρισε την 17η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους.
«Αγαπητοί πολίτες της Δημοκρατίας της Σερβίας. Με βάση το άρθρο 109 παράγραφοι 1 και 5 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας και το άρθρο 21 παράγραφος 1 του νόμου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση την αιτιολογημένη πρόταση της Κυβέρνησης της 30ης Οκτωβρίου 2023, εκδίδω διάταγμα για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας». δήλωσε ο Βούτσιτς.
«Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητο για όλους μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά ... συμφέροντα της Σερβίας, κατά την οποία θα δεχθούμε πολλές πιέσεις, τόσο λόγω της θέσης μας για το Κοσσυφοπέδιο, όσο και λόγω άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων», δήλωσε ο Βούτσιτς μετά την υπογραφή του διατάγματος.
Σχολιαστές λένε ότι η κίνηση του Βούτσιτς αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην εδραίωση των δικών του τάξεων και στη μεταρρύθμιση του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), η δημοτικότητα του οποίου έχει πληγεί μετά από μήνες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, μετά τους δύο μαζικούς πυροβολισμούς του Μαΐου.
Ο Βούτσιτς, ο οποίος πέρυσι εξασφάλισε τη δεύτερη πενταετή θητεία του στο αξίωμα, παραιτήθηκε από επικεφαλής του SNS τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στις πολιτικές του κόμματος.
Πιέσεις
Στο μεταξύ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε χθες στο Βελιγράδι και κάλεσε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξομάλυνση των σχέσεών τους μετά την πιο πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας, αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν τη Σερβία να «εκπληρώσει την de facto αναγνώριση» του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά το Βελιγράδι εξακολουθεί να το θεωρεί νότια επαρχία του.
Η ΕΕ επιθυμεί από το Βελιγράδι να εγκρίνει το καταστατικό μιας ένωσης σερβικών δήμων που θα επιτρέψει ένα βαθμό αυτονομίας σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, και από την Πρίστινα να το εφαρμόσει, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Το Βελιγράδι συμφώνησε προηγουμένως να λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των προσωπικών εγγράφων, των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των διπλωμάτων, αλλά απαίτησε τη δημιουργία της ένωσης των σερβικών κοινοτήτων, κάτι που η Πρίστινα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αλλά ότι το Βελιγράδι έχει τους συνταγματικούς του περιορισμούς.
Με την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και ορισμένων άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και πέντε μελών της ΕΕ, το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Το προοίμιο του συντάγματος της Σερβίας θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο νότια επαρχία.