Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα εγκαίνια της Photometria

Εικόνα του άρθρου Στα εγκαίνια της Photometria
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2022, 22:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φεστιβάλ Photometria άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Σάββατο το βράδυ  (ανεπίσημα κάποιες εκθέσεις ήδη λειτουργούσαν από την Πέμπτη), για 14η συναπτή χρονιά.

Θα βρείτε το φεστιβάλ σε 13 διαφορετικά σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων να παρουσιάζει 50 διαφορετικούς-ες φωτογράφους, εντός και εκτός κτιριακής δομής. Οι εκθέσει θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης με τις καλύτερες φωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η περιοχή μας ενέπνευσε τον Μπουασονά και τον Μπαλάφα. Η περιοχή μας εμπνέει σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης, τον ταξιδιώτη, τον πρόσφυγα, με όπλο τους μία κάμερα κινητού τηλεφώνου,  αναζητούν το δικό τους φως στις γωνιές της πόλης. Παράλληλα, το φεσιβάλ εξασκεί την άδικα παραγνωρισμένη αισθητική του βλέμματος, εικόνες που μπορεί να προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας,  εκτίθενται ενώπιον μας, διανθισμένες με την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μία διεργασία σκέψης μαζί μας. Είναι αυτή η διαδραστική δύναμη της εικόνας και η ανάγκη δημιουργίας μίας αισθητικής του βλέμματος, που κάνει τη Photometria ένα φεστιβάλ σημαντικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς την εποχή που ζούμε».

Ευχαρίστησε τους διοργανωτές-τριες και προσωπικά τους Παναγιώτη Παπουτσή, Αχιλλέα Τζιάκο και Παναγιώτη Παππά.

Παρούσα ήταν επίσης και η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Ακονίδου, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «έρχονται σε επαφή οι δημότες, οι τουρίστες με τη φωτογραφία, όπου απεικονίζονται στιγμές, σημαντικές στιγμές της ζωής μας και έτσι ομορφαίνει η πόλη, ομορφαίνουν οι γωνιές της πόλης».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Photometria Festival, Παναγιώτης Παππάς, ανέφερε μεταξύ άλλων:  «14η διοργάνωση λοιπόν, όπως ακούσατε, σε πολλούς εκθεσιακούς χώρους στη πόλη, νεώτερους και παλαιότερους, με έναν να ξεχωρίζει ιδιαιτέρως στη δική μας καρδιά, είναι το σπίτι μας. Το καινούργιο φωτογραφικό κέντρο που βρίσκεται στην 21ης Φεβρουαρίου 184, και ελπίζουμε όλη τη χρονιά να φιλοξενεί δρώμενα που έχουν να κάνουν με την εικόνα, έχουν να κάνουν με τη φωτογραφία και αφορούν τους πολίτες της πόλης μας και όχι μόνο».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Παππά στο podcast του Τύπου στο Μικρόφωνο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back