Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 10 δις το πακέτο για την οικονομία

Εικόνα του άρθρου Στα 10 δις το πακέτο για την οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2020, 21:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε κι άλλα οικονομικά μέτρα ενώ και παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας και πειθαρχίας στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα κρας τεστ της πειθαρχίας των Ελλήνων. Πρότεινε δε στους πολίτες να διαβάσουν ένα βιβλίο, να δουν μια ταινία, να πάνε ένα περίπατο ή να τρέξουν μόνοι τους, και να αποφύγουν τις εξoρμήσεις σε νησιά ή τις συναθροίσεις.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μην γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα» τόνισε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κρίσιμο κεφάλαιο της ενίσχυσης της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εντάσσεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε και ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Όπως είπε, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

«Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία» υπογράμμισε.

Πιο εξειδικευμένα ανακοίνωσε:

  • Επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Ενίσχυση 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής εισφορών και γι’ αυτούς
  • 800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. «Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση» τόνισε.  

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως είπε.

«Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back