ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπ. Ριζόπουλος: Τι καταγγέλλει και τι προτείνει για τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Σπ. Ριζόπουλος: Τι καταγγέλλει και τι προτείνει για τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2019, 15:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως δεδομένη θεωρεί η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας και της Λευκάδας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, κατηγορώντας παράλληλα τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη ότι «ως κομματικός δούλος σιωπά».

Η υπόθεση «απορρίμματα» έχει αποκτήσει πολλές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, αρκετές από τις οποίες βέβαια ήταν αναμενόμενες. Η μη μεταφορά απορριμμάτων από Δήμους της Ηπείρου στη μονάδα λόγω μη λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης, το επίμονο αίτημα Κέρκυρας και Λευκάδας για μεταφορά των δικών τους απορριμμάτων στη μονάδα αλλά και ο κίνδυνος επιβολής ρήτρας επειδή ο στόχος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας δεν πιάνεται, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Ο κ. Ριζόπουλος, με ανακοίνωσή του, κάνει καταρχάς λόγο για «μεθοδεύσεις πολιτικής επιβίωσης» της τοπικής αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, θέτει υπό αμφισβήτηση τους λόγους καθυστέρησης για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης (μη σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ και εκκρεμότητα με τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων). «Εκτιμώ ότι ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν» αναφέρει ο εκλεγμένος επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρων».

Στο όλο «κόλπο», όπως το χαρακτηρίζει, εμπλέκει και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, και ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Μάξιμο, για τον οποίο εκτιμά ότι «δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την ανακύκλωση. Μοναδικό του μέλημα είναι να σταματήσει να εκτίθεται ο περιφερειάρχης για ένα εργοστάσιο το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει οικονομικά όλη την Ήπειρο», παραπέμποντας στα ρεκόρ ανακύκλωσης που έγιναν προεκλογικά.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» προτείνουν δε να αντιταχθεί η Ήπειρος στην επιβολή της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ. αυτή προφανώς που θεωρεί πολιτικά δεδομένη ότι υπάρχει) και να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, στο στόχαστρό του μπαίνει και η παράταξη του Γιώργου Ζάψα (με αφορμή τη χτεσινή ανακοίνωση), την οποία κατηγορεί ότι κατά την αντιπολιτευτική θητεία της «σιώπησε και δεν είπε απολύτως τίποτα για το μείζον αυτό θέμα». Και κλείνει την παρέμβασή του κάνοντας ένα σχόλιο περί «διαπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στην Ήπειρο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back