Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζάψας για Καχριμάνη: «Απειλές εκτός τόπου και χρόνου»

Εικόνα του άρθρου Ζάψας για Καχριμάνη: «Απειλές εκτός τόπου και χρόνου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2019, 19:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα πυρά της στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη εκτοξεύει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, με αφορμή τις προειδοποιήσεις του πρώτου προς τους Δήμους για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Αρκετοί Δήμοι δεν μεταφέρουν ακόμη τα απορρίμματα στη μονάδα λόγω του υψηλού κόστους που επιφέρει η μη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης έσπευσε να προειδοποιήσει τους Δήμους με μετατροπή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να πηγαίνουν τα απορρίμματα στη μονάδα και όχι στους ΧΥΤΑ, όπως γίνεται ακόμη σήμερα σε έναν βαθμό.

Η παράταξη του κ. Ζάψα κάνει λόγο για «βαρύγδουπες δηλώσεις-απειλές προς άλλους εκτός τόπου και χρόνο», προσθέτοντας μάλιστα ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων εκ μέρους του κ. Καχριμάνη δεν την εκπλήσσει.

Καταρχάς, η παράταξη υπενθυμίζει ότι πρότασή της είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, εκεί που ανήκει εξάλλου βάσει νομοθεσίας. «Η δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, με επικεφαλής τον κ. Καχριμάνη, για λόγους που αυτή γνωρίζει, αφαίρεσε τμήματα της διαχείρισης, απ τους νομίμους χειριστές τους, όπως Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα κατασκεύασε αυτή. Σήμερα που θα πρέπει να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες, πετάει την μπάλα στις κερκίδες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για το «Κοινό των Ηπειρωτών», το σύστημα διαχείρισης, όπως είναι δομημένο σήμερα, απαιτεί εκτός από τη μονάδα, την ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης. «Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τάχει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο δημότης κάθε Δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων» τονίζει. Ζητά μάλιστα από τον κ. Καχριμάνη να δώσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και μετά να προχωρήσει στην κατάργηση των ΧΥΤΑ. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία παραταξιακής επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διαβούλευση με τις νέες δημοτικές αρχές για να περάσουν τα έργα στη δικαιοδοσία τους και ενεργοποίηση του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.

Όσο για τις «βαρύγδουπες δηλώσεις» του κ. Καχριμάνη αυτή την περίοδο, το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναρωτιέται ποιον είχαν στόχο; Τις απερχόμενες ή τις επερχόμενες δημοτικές αρχές;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back