Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σόφια: Γέφυρα για πεζοπόρους και ποδηλάτες στο Νότιο Πάρκο

Εικόνα του άρθρου Σόφια: Γέφυρα για πεζοπόρους και ποδηλάτες στο Νότιο Πάρκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2022, 15:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια γέφυρα για πεζοπόρους και ποδηλάτες θα ελίσσεται μέσα από το Νότιο Πάρκο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, καθώς η πρόταση των γραφείων Boele Architects και Buro Happold κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2023.

Η πρόταση με επιτυχία απαντά στην πρόκληση της σύνδεσης των δύο τμημάτων του πάρκου, το οποίο τέμνει ο πολυσύχναστος δρόμος Byala Cherkva. Σημαντικός για το αστικό τοπίο της Σόφιας, ο χώρος προσφέρει δυνατότητα απόδρασης στους κατοίκους και ενισχύει το μικροκλίμα της πόλης· λειτουργεί και ως διάδρομος που συνδέει τη χλωρίδα και την πανίδα του όρους Βίτοσα με το κέντρο της πόλης.

Με την ολοκλήρωσή της, η μήκους περίπου 325 μέτρων γέφυρα θα προσφέρει έναν συνεχή περίπατο για πεζούς και ποδηλατόδρομο που θα διασχίζει το πάρκο, από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού μέχρι το τμήμα Νότιο Πάρκο III, το μεγαλύτερο, με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και πιο δημοφιλές τμήμα του πάρκου. 

Η καμπυλωτή δομή θα ξεδιπλώνεται ανάμεσα από την πλούσια βλάστηση, περνώντας πάνω από τον ποταμό Περλόβσκα. Το πλάτος της θα ποικίλει, προσφέροντας σημεία ανάπαυλας για απόλαυση του χώρου. Στο υψηλότερο σημείο της, πάνω από τις κορφές των δέντρων, θα δίνει δυνατότητα εντυπωσιακής θέας του όρους Βίτοσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back