Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Υβριδική γέφυρα» συνδέει δύο υγρότοπους

Εικόνα του άρθρου «Υβριδική γέφυρα» συνδέει δύο υγρότοπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2022, 15:31
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια φιδωτή γέφυρα, η οποία ενσωματώνει χώρο για παιχνίδι, για ανάπαυση και φυτά συνδέει δύο υγρότοπους διασχίζοντας τη λίμνη Yuandang στη Σαγκάη. 

Το, με γραφεία στην Κίνα και Αυστραλία, Brearley Architects + Urbanists (BAU) σχεδίασε τη μήκους 586 μέτρων γέφυρα για ποδηλάτες και πεζούς ως «υβριδική δομή» συνδυάζοντας αρχιτεκτονική, κατασκευή υποδομής και τοπίο με τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια και τη φύση στην τοποθεσία. 

Η γέφυρα, από ανατολάς προς δυσμάς στο νοτιότερο άκρο της λίμνης, προσφέρει νέα σύνδεση μεταξύ του δήμου της Σαγκάης και της επαρχίας Jiangsu.

«Το ελικοειδές πλάνο και των δύο δικτύων του πάρκου υιοθετήθηκε από εμάς για τη γέφυρα, καθιστώντας την ομαλή και ουσιαστική επέκταση» υπογράμμισε, μιλώντας στο Dezeen, ο James Brearly, διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου. 

«Επιπλέον, δίνει το πλεονέκτημα μεταβαλλόμενης διαδοχικά θέας, κάτι το οποίο είναι θεμελιώδης αρχή του κλασικού κινεζικού κήπου» τόνισε. 

«Η γέφυρα είναι ένα υβρίδιο αρκετών στοιχείων τα οποία συνήθως δεν βλέπει κανείς σε μια γέφυρα, συνδυάζοντας βλάστηση, περίπτερα, χώρους για παιχνίδι και χώρους με καθίσματα. Ο πελάτης δεν σχεδίαζε να υπάρχει βλάστηση ή περίπτερο στη γέφυρα, αλλά αγκάλιασε αυτές τις πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.

Στη μέση της γέφυρας, ένα μεγάλο στέγαστρο από σφυρηλατημένο μέταλλο, στηριζόμενο σε λεπτές χαλύβδινες κολόνες, καλύπτει έναν χώρο περίπτερου. Εδώ, με ένα γλυπτό τούνελ από λευκά διάτρητα μεταλλικά φύλλα ενσωματώνονται καθίσματα και μια «παιδική χαρά εντός περιπτέρου».

Λωρίδες φωτός στη βάση της διαδρομής της γέφυρας δημιουργούν ένα εφέ λάμψης στη λίμνη το βράδυ, συμπληρούμενες από φώτα στη βάση των σημείων όπου κάθεται ο περαστικός, κατά μήκος των κιγκλιδωμάτων. Φώτα, στρατηγικά τοποθετημένα στο πάτωμα της παιδικής χαράς μέσα στο περίπτερο, δημιουργούν σκιές και αντανακλάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back