ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια με... υπογραφή

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια με... υπογραφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2017, 17:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 21 Ιουλίου θα «πέσουν» οι υπογραφές στη σύμβαση σύμπραξης για την εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου-Μονοπρόσωπη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», η οποία έχει συσταθεί από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, η σύμβαση είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί στις 5 Ιουλίου. Την αλλαγή της ημερομηνίας ζήτησε η ανάδοχος εταιρία με την αιτιολογία της ολοκλήρωσης των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα κατασκευαστεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, σε έκταση 118 στρεμμάτων. Στη μονάδα θα γίνεται η επεξεργασία τουλάχιστον 80.000 τόνων ετησίως με δύο μεθόδους, της μηχανικής ανακύκλωσης για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και της αερόβιας κομποστοποίησης για το υπόλοιπο των απορριμμάτων. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (στους οποίους θα μετατραπούν οι ΧΥΤΑ), θα οδηγείται έως το 32% των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 33 εκατομμύρια, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και τα 13 εκατ. ευρώ από την εταιρία.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση, η εταιρία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για 27 χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 18 μήνες. Στις αρχές του 2019, δηλαδή, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο (σε συνδυασμό και με τους σταθμούς μεταφόρτωσης που θα κατασκευαστούν) πρόκειται να αλλάξει πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back