Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αρκεί το «πορτοκαλί» φως;

Εικόνα του άρθρου Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αρκεί το «πορτοκαλί» φως;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2022, 13:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με πορτοκαλί χρώμα θα φωτιστούν στις 30 Μαΐου τα δημαρχεία και στην Ήπειρο, ως μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Βορειοδυτικής Ελλάδας με έδρα τα Γιάννενα (τηλ. 2651093521) θυμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι από το 1997, όταν και ιδρύθηκε, «ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πασχόντων στη κοινωνία επιδιώκοντας την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και συνεισφέρει ενεργά στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνεργάζεται με κάθε υπηρεσία που έχει σχέση με τους πάσχοντες, έτσι ώστε να βοηθήσει σε οτιδήποτε αφορά μια καλύτερη καθημερινότητα σε αυτούς και στις οικογένειες τους» .

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι μια εύκολη ασθένεια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών αυτών υπολογίζεται σε 20.000. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι πολλά.

Όπως αναφέρει η Ένωση, η πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει την ασθένεια αυτή ως μόνιμη και μη αναστρέψιμη πάθηση, ενώ οι περισσότερες επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) «κατακρεουργούν την ψυχολογία των ασθενών και τα ποσοστά αναπηρίας τους».

Για την περιοχή των Ιωαννίνων, αναφέρει ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων υγείας που επιφέρει η πάθηση. «Χρειάζονται περισσότεροι ιατροί νευρολόγοι στη Νευρολογική Κλινική, ειδικευμένοι στην πάθηση, ενώ είναι απαραίτητη και η επέκταση του χώρου της κλινικής, όπως και η τοποθέτηση ειδικευμένων νοσηλευτών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νοσηλείας ή των θεραπειών των πασχόντων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας» τονίζεται.

Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Βορειοδυτικής Ελλάδας εκτιμά επίσης ότι χρειάζεται και μια δημόσια δομή αποκατάστασης των ασθενών αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back