Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Ισχυρή σύσταση» κατόπιν… επιστροφής

Εικόνα του άρθρου «Ισχυρή σύσταση» κατόπιν… επιστροφής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2021, 00:09
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από μερικές μέρες, οι οδηγίες ήταν ότι το ταξίδι προς τα νησιά επιτρέπεται υπό όρους, ενώ η επιστροφή είναι ελεύθερη. Τα αποτελέσματα ήταν… ραγδαία, οπότε η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, για πολλοστή φορά.

Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της Covid-19, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Στο πορτοκαλί η ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών

Ανακατατάξεις παρουσιάζονται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Συγκεκριμένα ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

- Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Η νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Οι δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Αποκλειστικά με καθήμενους από σήμερα οι χώροι διασκέδασης

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καταγράφεται επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των πολιτών που προσβάλλονται από τον ιό, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, καθώς και με χώρους διασκέδασης, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Δεδομένων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναγκάστηκαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση, από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας - όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών - θα επιφέρει κύρωση, για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες, για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης παράβασης.

  Ερωτηθείς αν μετά από την επιστροφή από τα νησιά, θα χρειάζεται rapid test προκειμένου να μετακινηθεί όποιος θέλει να επιστρέψει, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έγινε μια συζήτηση γι' αυτό το θέμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση ώστε να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing, «έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως ό,τι ανακοινώσουν θα μπορεί να υλοποιηθεί»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, είπε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε το πλαίσιο. «Συζητήσεις γίνονται και ό,τι ανακοινώσεις υπάρξουν θα υπάρξουν από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο συζητάμε σε κάθε επίπεδο, νομίζω ότι και το πόρισμα της επιτροπής παραπέμπει λίγο και δίνει και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούμε. Υπάρχει μία διαβούλευση και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο των επιδημιολόγων μας, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», επισήμανε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3