Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο υποκλοπών στο Ευρωκοινοβούλιο: Η κυβέρνηση, απολογούμενη

Εικόνα του άρθρου Σκάνδαλο υποκλοπών στο Ευρωκοινοβούλιο: Η κυβέρνηση, απολογούμενη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2023, 11:06
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Για τη ΝΔ δεν συνιστά πιθανή παρέμβαση σε εκλογική διαδικασία πχ μια αποκάλυψη όπως αυτή του Guardian, για «χειραγώγηση» του εκλογικού σώματος από εταιρίες που επιδίδονται στο «HFM» ήτοι Hacking, Faking, Manipulating», αλλά μια συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αυτή περίπου τη γραμμή μετέφεραν ευρωβουλευτές της στην ειδική συνεδρίαση για το ««Κράτος δικαίου, παρακολουθήσεις και ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα», συζήτηση που η ΝΔ και το Λαϊκό Κόμμα μάλλον φοβήθηκαν αρκετά, καθώς προσπάθησαν να ματαιώσουν.

Η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που άλλωστε ήταν θύμα παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ παρακολουθούσε με το αιτιολογικό τού δήθεν ”εθνικού κινδύνου” εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, εκθειάζοντας τις έρευνές του. «Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες. Βέβαια, πριν από κάποια χρόνια όταν ως δικαστής υπερασπιζόταν την ελευθερία του Τύπου από τις αυθαιρεσίες της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε ήταν καλός για τη Νέα Δημοκρατία και κακός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όταν πορεύεσαι χωρίς αρχές και αξίες, γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν θες να αντιμετωπίσεις το τέρας αλλά να το μιμηθείς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ ήταν από ελαφρά μετριοπαθής, όπως του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είπε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση «αδικεί την Ελλάδα», μέχρι απαράδεκτη, όπως αυτή της Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία συμπέρανε ότι «με την υιοθέτηση αυθαίρετων ισχυρισμών και με αθέμιτες παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης».

Το κυβερνητικό αφήγημα συνοψίζονται στο επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, δύο μέρες μετά την εκλογή του και τοποθέτησε ως «ενδιάμεσο» τον ανιψιό του, δεν γνώριζε και δεν είχε καμία ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Ωστόσο, η κριτική που δέχθηκε η Ελλάδα ήταν σημαντική:

Η επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Μαρέιντ Μαγκίνες, εκπροσωπώντας τον αρμόδιο επίτροπο, Ντιτιέ Ρέντερς, είπε μεταξύ άλλων ότι η τρίτη έκθεση για το Κράτος Δικαίου, «διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει κάποια μέτρα για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, αλλά υπάρχουν διάφορες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης». Επιπλέον, είπε πως «παρότι υπάρχουν βελτιώσεις στην ψηφιοποίηση της διοίκησης της δικαιοσύνης», την ίδια ώρα, «υπάρχουν σχετικές ελλείψεις της ψηφιοποίησης της αστικής δικαιοσύνης».

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο κατά της διαφθοράς, η επίτροπος ανέφερε ότι, ενώ υποβάλλονται δηλώσεις πόθεν έσχες, «λίγες ελέγχονται» και θα πρέπει να γίνεται «συστηματική επαλήθευση της ορθότητας των στοιχείων των δηλώσεων». Επίσης, το 2021, «ένας περιορισμένος αριθμός διώξεων, όσον αφορά τη διαφθορά, διαπιστώθηκαν». Επομένως, είπε, θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα. Και υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πρότεινε να αυξηθούν οι προσπάθειες (των κρατών μελών) να υπάρχει ένα μητρώο όσον αφορά τις διώξεις και τελεσίδικες αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφθοράς».

Σχετικά με την ελευθεροτυπία και πολυφωνία των μέσων, η επίτροπος ανέφερε ότι η έκθεση για το Κράτος Δίκαιου μιλάει για την κατάσταση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και ότι «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες λόγω του ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει απειλές και φυσικές επιθέσεις, ενώ έχει επιδεινωθεί το επαγγελματικό τους περιβάλλον».

Επίσης, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει (στην έκθεση) ειδική σύσταση προς την Ελλάδα για το θέμα αυτό με στόχο να υιοθετηθεί ειδική νομοθεσία για να βελτιωθεί η φυσική ασφάλεια και περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων». Και αμέσως προσέθεσε ότι στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεννόησης για την προστασία, ασφάλεια και ενίσχυση της δημοσιογραφίας και άλλων επαγγελμάτων ενημέρωσης μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων καθ ύλην αρμόδιων υπουργείων, καθώς και προτάσεις για νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η προστασία των δημοσιογράφων».

Στη συνέχεια της παρέμβασής της, υπενθύμισε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Media Freedom Act, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, περιέχει πολλές διατάξεις για να ενισχύσουν την ελευθεροτυπία και για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, άρθρα συγκεκριμένα για τις υποκλοπές και τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από τις δημόσιες αρχές».

Σχετικά με το θέμα των κακόβουλων λογισμικών και των υποκλοπών, επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές επικοινωνίες, είτε με παραδοσιακά μέσα είτε με κακόβουλο λογισμικό ή υποκλοπές» και ότι «έχουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων και ιδιωτική σφαίρα και πρέπει να γίνει σεβαστό».

Ενημέρωσε το σώμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε νόμο για την υποκλοπή για λόγους εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος» και σε ό,τι αφορά την αγορά και χρήση λογισμικού τέτοιου είδους από τις δημόσιες αρχές, είπε ότι «θα πρέπει να προσδιορίζονται οι συνθήκες αγοράς τέτοιου λογισμικού».

«Τους τελευταίους μήνες σημειώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων», είπε και προσέθεσε: «Υπάρχουν διάφορες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες που έχουν για να εξετάσουν πλήρως αυτές τις υπόνοιες και τους ισχυρισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τα άτομα θα πρέπει να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων τους και της ιδιωτικής τους σφαίρα».

Ο Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) «έδειξε» τον πρωθυπουργό ως πολιτικά υπεύθυνο, λέγοντας ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του»: «Από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων, Λίστα Πέτσα, τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την αστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

Τέλος, η ολλανδή ευρωβουλετής Σόφι ιν’τ Βελτ, τόνισε: ««Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους» είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής για να τονίσει ότι «το χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών είναι πορτοκαλί. Είμαστε όλοι πιστοί στις πολιτικές μας οικογένειες αλλά αυτή η πίστη δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό που κάνουμε. Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΕΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back