Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Predatorgate: Η Ελλάδα παρακολουθεί(ται)

Εικόνα του άρθρου Predatorgate: Η Ελλάδα παρακολουθεί(ται)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2022, 20:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών που κλονίζει κυβέρνηση και επικαιρότητα, μοιάζει σαν «υπόθεση εργασίας» για το πώς μια εξουσία, εν έτει 2022, προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη της, αλλά και πόσο, η αίσθηση της βεβαιότητας ότι όλα είναι υπό έλεγχο, μπορεί να αποβεί μια τεράστια ανασφάλεια, σε μια εποχή που όλα είναι τρομερά ρευστά.

Επικίνδυνα ρευστά…

Περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη αποκάλυψη για το θέμα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προσπαθεί αρχικά να υποβαθμίσει την υπόθεση, έπειτα να καλύψει όπως-όπως τα ίχνη της, στη συνέχεια να κρατήσει μακριά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις ευθύνες, να «ποινικοποιήσει» τις αποκαλύψεις και τέλος, αφού τίποτε από αυτά δεν έχει δουλέψει επαρκώς, να παρουσιαστεί ως ένα δυνάμει «θύμα», μιας άγνωστης αρχής που παρακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, ανεμπόδιστα.

Ωστόσο, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων (γιατί οι παρακολουθήσεις είναι πάντα σκάνδαλα, από το Watergate, πριν και μετά…) είναι υπαρκτότατο και, ακόμα και αν τελικά δεν οδηγήσει σε μια «Nixon exit», ενδεχομένως να επαναφέρει αρκετό κόσμο στην ανάγνωση των ειδήσεων και των ρεπορτάζ και όχι στην περιφορά μπροστά σε ΜΜΕ-πίνακες ανακοινώσεων.

 

Σήμερα, το Εξώφυλλο φτιάχνει ένα χρονολόγιο κομβικών γεγονότων σε αυτή την υπόθεση, που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

15 Νοεμβρίου 2021

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης καταγγέλλει ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ

16 Δεκεμβρίου 2021

Έρευνα του Citizen Lab αναφέρει ότι το λογισμικό Predator ενδέχεται να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και ότι «εκπροσωπείται» εδώ από την εταιρία Intellexa.

11 Απριλίου 2022

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης  έχει ήδη καταγγείλει ότι παρακολουθείται το κινητό του και διατάσσεται εισαγγελική έρευνα. Ο Κουκάκης αναφέρει ότι απευθύνθηκε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά του απάντησαν ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Τις σχετικές λεπτομέρειες αναφέρει το ρεπορτάζ του insidestory.gr.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απαντάει ότι ήταν «ιδιωτική παρακολούθηση» και συμπλήρωσε «ότι δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης δεν μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη».

15 Απριλίου 2022

Το Reporters United αναφέρει ότι τον Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ και όχι «κάποιος ιδιώτης». Αναφέρει μάλιστα τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή, με την οποία απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει πολίτες ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση (με ψήφους και του ΚΙΝΑΛ). Σημειώνεται ότι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, με δική του απόφαση λίγο μετά την ορκωμοσία του, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ. Οικονόμου: «Συνολικά για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέλω να πως ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές και ως εκ τούτου το ελληνικό δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμία από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά». Δεν διαψεύδει πάντως το ενδεχόμενο ο Κουκάκης να παρακολουθείται (και) από την ΕΥΠ, ενώ ανέφερε και ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώση των ενεργειών της ΕΥΠ. Αυτό, παρότι η υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό…

9 Μαΐου 2022

Το insidestory σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές «ασχολούνται» με λογισμικά παρακολούθησης από το 2011 και μετά, επικαλούμενη έγγραφα του Wikileaks. Το 2020 η ΕΥΠ προκηρύσσει διαγωνισμό για την αφορά λογισμικού «νόμιμης συνακρόασης» και αγοράζει λογισμικό αντί 6,2 εκατ. ευρώ.

19 Μαΐου 2022

Η Google σε έκθεσή της, εκτιμάει «με μεγάλη σιγουριά ότι λογισμικά παρακολούθησης πωλήθηκαν από την εταιρία Cytrox πιθανόν σε κυβερνητικούς φορείς και επικαλούμενη τα στοιχεία του CitizenLab, αναφέρει ότι το λογισμικό υπάρχει, κατ’ αυτό τον τρόπο, και στην Ελλάδα. 

Γ. Οικονόμου: Με ανάρτησή του θεωρεί ότι η Google «ανασκευάζει» το δημοσίευμα και ότι «δικαιώνονται οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης», ότι δηλαδή είναι «ιδιωτικές παρακολουθήσεις». Ωστόσο, η ανάρτηση του κ. Οικονόμου ήταν ανακριβής και η έκθεση της google δεν τον δικαιώνει, στο βαθμό που ο ίδιος διακηρύσσει.

 24 Μαΐου 2022

Ο Θανάσης Κουκάκης καταθέτει τελικά για την υπόθεση παρακολούθησης στην εισαγγελική έρευνα, ένα μήνα μετά την κυβερνητική εξαγγελία ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησε αυτεπάγγελτα έρευνα.

25 Μαΐου 2022

Νέο ρεπορτάζ (insidestory.gr) αναφέρει ότι η Intellexa έχει σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο, ακολουθώντας τη «γραμμή του χρήματος» διαφόρων εταιριών, στις οποίες συνυπάρχουν «πρόσωπα ενδιαφέροντος» όπως ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο Ταλ Ντίλιαν κ.α.

3 Ιουνίου 2022

Οι Reporters United αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης συνδέεται άμεσα με πρόσωπα και εταιρίες που διακινούν λογισμικά παρακολούθησης στην Ελλάδα. Ο κ. Δημητριάδης είναι δεξί χέρι του πρωθυπουργού και ανιψιός του.

17 Ιουνίου 2022

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή, επιμένει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί λογισμικό παρακολούθησης και ότι «η χώρα μας διαθέτει το πιο αυστηρό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις». Στις 7 Νοεμβρίου 2022 πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δηλώσει ότι «Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας», ανατρέποντας εν μέρει τον ισχυρισμό του κ. Γεραπετρίτη, o οποίος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, μιας και η ελληνική νομοθεσία όντως απαγορεύει τη χρήση τέτοιων λογισμικών.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, το σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αγορά τέτοιων λογισμικών, υπό προϋποθέσεις.

26 Ιουλίου 2022

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του. Το ύποπτο λογισμικό εντοπίστηκε σε έλεγχο  στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά»

29 Ιουλίου 2022

Συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση στοιχείων, στο όνομα του «απορρήτου». Διαρροές από τη συζήτηση αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε τον Θ. Κουκάκη, κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.

4 Αυγούστου 2022

Οι Reporters United και η ΕΦΣΥΝ δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο γ.γ. του πρωθυπουργού Δημητριάδης συνδέεται άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο της Intellexa, η οποία διακινεί το Predator. O κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «νόμιμη επενδυτική δραστηριότητα» και κατηγορεί τους δημοσιογράφους για «κακοπιστία».

Την ίδια μέρα, η ΕΥΠ ενημερώνει ότι παρακολουθούσε όντως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την παρακολούθηση «νόμιμη επισύνδεση».

5 Αυγούστου 2022

Παραιτείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στην πρώτη εξέλιξη που επιβεβαιώνει την πολιτική κρίση στην κυβέρνηση. «Κυβερνητικοί κύκλοι» αναφέρουν ότι «ο κ. Δημητριάδης δεν έχει σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών», αλλά παραιτείται λόγω «τοξικότητας» και για να μην συνδεθεί η υπόθεση απευθείας με τον πρωθυπουργό. Παραιτείται επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

8 Αυγούστου 2022

Ο πρωθυπουργός, σε διάγγελμά του, αναφέρει ότι δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός πάντως, αναφέρει ότι αν γνώριζε, δεν θα την επέτρεπε.

22 Αυγούστου 2022

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Η ΝΔ ψηφίζει «παρών».

9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθότι διαπίστωσε ότι στο κινητό του υπήρχαν ίχνη λογισμικού παρακολούθησης.

21 Οκτωβρίου 2022

Ο παραιτηθείς γ.γ. πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, κερδίζει το «βραβείο SLAPP» από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Συμμετοχής του Κοινού, την CASE. Ο κ. Δημητριάδης έχει κάνει αγωγές κατά των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για τις υποκλοπές.

24 Οκτωβρίου 2022

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου με άρθρο του αποκαλύπτει ότι ο ίδιος και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, αλλά και ο επίσης δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2022.

29 Οκτωβρίου 2022

Τα «Νέα», ιδιοκτησίας Μαρινάκη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι στόχοι παρακολουθήσεων υπήρξαν και επιχειρηματικά στελέχη με επαφές στην κυβέρνηση.

4 Νοεμβρίου 2022

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στην Ελλάδα, για να ερευνήσει το θέμα των υποκλοπών. Ξεσπάει πολιτική κόντρα, τόσο εντός επιτροπής, με τον πρόεδρό της να προσπαθεί να καλύψει το «αδερφό» κόμμα της ΝΔ και την ευρωβουλευτή Σοφί Ιν’τ Βελτ να έχει διαφορετική θέση και να «φωτογραφίζει» ως άμεσα εμπλεκόμενους τον κ. Γρηγοριάδη και

6 Νοεμβρίου 2022

Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει λίστα με ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνται με τα επίμαχα λογισμικά. Ανάμεσά τους είναι ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κ.α.

7 Νοεμβρίου 2022

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου, χαρακτήρισε «συκοφάντη» τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη και τον συνέδεσε με «ρώσικα κεφάλαια» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή ήταν τα ρεπορτάζ για τις υποκλοπές. Επίσης, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει» ποιος κάνει τις υποκλοπές. Υπόσχεται δε ότι «θα απαγορευτεί» η χρήση λογισμικών υποκλοπής στην Ελλάδα.

15 Νοεμβρίου 2022

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρνείται το ελληνικό κράτος χρησιμοποίησε το predator.

16 Νοεμβρίου 2022

Στο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, ουσιαστικά νομιμοποιούνται λογισμικά παρακολούθησης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αν τα εγκρίνει η ΕΥΠ. Επίσης, η ενημέρωση παρακολουθούμενων μπορεί να γίνει τρία χρόνια μετά την παρακολούθηση.

20 Νοεμβρίου 2022

Το «Βήμα» με δημοσίευμά του, αναφέρει ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιούσε το predator απο γραφείο της στην Αγία Παρασκευή. Αναφέρονται μάλιστα και αστυνομικοί που χειρίζονταν το λογισμικό. Η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να σχολιάσει το δημοσίευμα.


(photo Andre Lisboa/Scopio)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back