Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

«Σιωπή στα Ηλύσια Πεδία» και ανακοίνωση μια μέρα μετά

Εικόνα του άρθρου «Σιωπή στα Ηλύσια Πεδία» και ανακοίνωση μια μέρα μετά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2021, 20:10
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση που συνήθως απαντάει αυτόματα σε επιθέσεις και κριτική που δέχεται, έκανε πάνω από 24 ώρες να δώσει κάποια εξήγηση για την εικόνα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού που για δεύτερη φορά, μετά το επεισόδιο της Πάρνηθας, δείχνει μάλλον μικρή κοινωνική ενσυναίσθηση.

Αρχικά, ο οικοδεσπότης, βουλευτής της ΝΔ Χρ. Στεφανάδης χρεώνεται μέχρι στιγμής επίσημα τη φθορά, με μια δήλωση που δεν καλύπτει πάντως, ούτε τις εικόνες, ούτε τον πρωθυπουργό.

«Τον κάλεσα (σ.σ. τον κ. Μητσοτάκη) στο σπίτι μου για ένα πρόχειρο και σύντομο γεύμα. Κατά τη διάρκεια του πρόχειρου γεύματος, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι. Στον χώρο βρίσκονταν και τα πρόσωπα της αποστολής από την Αθήνα και η ασφάλεια του προέδρου που τον συνόδευε στο ταξίδι. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι εικόνες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας».

Ωστόσο, ούτε «πρόχειρο γεύμα» φάνηκε να είναι από τις εικόνες και τα βίντεο, ούτε να τηρούνται τα μέτρα που σε άλλες περιπτώσεις, πχ στα Γιάννενα χτες, κοστίζουν χρήματα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι και συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω από την αστυνομία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν το κορονογλεντι της Ικαρίας το είχε διοργανώσει κάποιος πολίτης θα ήταν παντού πρώτη είδηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σχολιαστές θα κούναγαν το δάκτυλο για την ατομική ευθύνη και ήδη θα είχε ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμου 3.000 ευρώ για τον διοργανωτή και 300 ευρώ για κάθε παρευρισκόμενο. Ο νόμος όμως, ως γνωστόν, δεν ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη».

Η κυβέρνηση απάντησε στις 6.15 το απόγευμα της Κυριακής, με μια ελλιπή και στρεψόδικη ανακοίνωση, όχι κινητοποιούμενη από το γεγονός, αλλά από σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η ανακοίνωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί παραβίασης των υγειονομικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια ενός πρόχειρου και σύντομου γεύματος που προσέφερε  σε αυτόν ο  βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, με αναφορά σε 'γλέντι στην Ικαρία', στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας.
Ήταν μια  πρόσκληση του βουλευτού, την οποία δέχτηκε ο Πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας το γεύμα σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος».

Σημειώνεται ότι σπάνια... αναγνωρίζεται τέτοιο ελαφρυντικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε πολίτες... Επισης, οι εικονες δεν δίνουν ακριβώς την εντύπωση που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι «ελαφρά απολογητική» χωρίς πάντως να αποδέχεται το λάθος και την αναντίστοιχη εικόνα που δόθηκε από τα γεγονότα:

«Σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του Πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα», αναφέρει.

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει «προκλητικές και προσβλητικές» τις εικόνες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, ενώ κάνει κριτική και στα ΜΜΕ που δεν έχουν προβάλλει τα σχετικά με την κοινωνική συνεστίαση του πρωθυπουργού:

«Προσβλητικές για τον πολίτη που καλείται να κλειστεί στο σπίτι του από τις έξι και να τηρήσει τα μέτρα κατά της πανδημίας, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνωστίζονται και γευματίζουν. Προσβλητικές για την Ελευθεροτυπία καθώς τόσο οι εικόνες του συνωστισμού, όσο και της διαμαρτυρίας κατά του Πρωθυπουργού και της συνοδείας του, αποσιωπήθηκαν από τα περισσότερα μέσα».

Τέλος, το ΜεΡΑ25 αναφέρει ότι  «ο πρωθυπουργός που τόσο καιρό κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες τη στιγμή που η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να περιορίσει την πανδημία και τις συνέπειες της, συνωστίστηκε σε "ικαριώτικο γλέντι" στο μπαλκόνι του σπιτιού τοπικού βουλευτή του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back