ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν έκανε μεταβολή

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ο Πριγκόζιν έκανε μεταβολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2023, 01:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας διοικητής των μισθοφόρων, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε το Σάββατο ότι διέταξε τους μισθοφόρους του να σταματήσουν την πορεία τους προς τη Μόσχα και να υποχωρήσουν σε στρατόπεδα στην Ουκρανία, εμφανιζόμενος να εκτονώνει μια δραματικά κλιμακούμενη κρίση που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία.

Η Μόσχα είχε προετοιμαστεί για την άφιξη δυνάμεων από την Ομάδα Βάγκνερ, στήνοντας σημεία ελέγχου με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες στη νότια άκρη της πόλης. Η Κόκκινη Πλατεία έκλεισε και ο δήμαρχος κάλεσε τους οδηγούς να μείνουν μακριά από ορισμένους δρόμους.

Όμως ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι ενώ οι άνδρες του βρίσκονταν μόλις 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, αποφάσισε να τους γυρίσει πίσω για να αποφύγει να «χύσει ρωσικό αίμα».

Δεν είπε αν το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να απομακρυνθεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση Πούτιν.

Την ανακοίνωση ακολούθησε δήλωση από το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που ανέφερε ότι διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον Πριγκόζιν αφού συζήτησε το θέμα με τον Πούτιν. Ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την προέλαση σε έναν προτεινόμενο διακανονισμό που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τα στρατεύματα του Βάγκνερ, ανέφερε το γραφείο του Λουκασένκο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν είχε ορκιστεί σκληρή τιμωρία για τους διοργανωτές της ένοπλης εξέγερσης υπό την ηγεσία του άλλοτε προστατευόμενού του, ο οποίος έβγαλε τις δυνάμεις του από την Ουκρανία, κατέλαβε μια βασική στρατιωτική εγκατάσταση στη νότια Ρωσία και προχώρησε προς τη Μόσχα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, ο Πούτιν χαρακτήρισε την εξέγερση «προδοσία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα».


Στο Ροστόφ

Νωρίς το Σάββατο, ο ιδιωτικός στρατός του Πριγκόζιν φάνηκε να ελέγχει το στρατιωτικό αρχηγείο στο Ροστόφ, μια πόλη πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, νότια της Μόσχας που διευθύνει τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στρατεύματα και εξοπλισμός του Βάγκνερ βρίσκονταν επίσης στην επαρχία Λιπέτσκ, περίπου 360 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, όπου οι αρχές «έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ιγκόρ Αρταμόνοφ, μέσω του Telegram.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία θα μπορούσε να περιοριστεί σε τμήματα της πρωτεύουσας και κήρυξε τη Δευτέρα μη εργάσιμη ημέρα για τους περισσότερους κατοίκους.


Οι ελπίδες των Ουκρανών

Οι δραματικές εξελίξεις ήρθαν ακριβώς 16 μήνες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και τη μετατροπή πόλεων σε ερείπια.

Οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι οι ρωσικές εσωτερικές μάχες θα δημιουργούσαν ευκαιρίες για τον στρατό τους να ανακτήσει εδάφη που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «πλήρη αδυναμία» και ότι το Κίεβο προστατεύει την Ευρώπη από την «εξάπλωση του ρωσικού κακού και του χάους».

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: REUTERS/Stringer

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back