ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν υπόσχεται να συντρίψει την «ένοπλη ανταρσία»

Εικόνα του άρθρου Ο Πούτιν υπόσχεται να συντρίψει την «ένοπλη ανταρσία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2023, 15:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να συντρίψει αυτό που αποκάλεσε ένοπλη ανταρσία, αφού ο επαναστάτης επικεφαλής των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε το Σάββατο ότι είχε αναλάβει τον έλεγχο μιας νότιας πόλης στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εκδιώξει τη στρατιωτική ηγεσία.

Η δραματική τροπή, με πολλές ασαφείς λεπτομέρειες, έμοιαζε με τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν από τότε που διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία -την οποία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι υπερβολικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντα οδήγησαν σε προδοσία» και χαρακτήρισε την ανταρσία «πισώπλατη μαχαιριά».

«Είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για το λαό μας. Και οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι σε μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές».

«Όλοι εκείνοι που σκόπιμα μπήκαν στο δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας», είπε ο Πούτιν.


Ο Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν είχε ζητήσει από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ, τους οποίους έχει δεσμευτεί να εκδιώξει για την καταστροφική, όπως λέει, ηγεσία τους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να έρθουν να τον δουν στο Ροστόφ, μια πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, την οποία, όπως είπε, έχει καταλάβει.

Είπε, επίσης, ότι είχε 25.000 μαχητές που θα «αποκαθιστούσαν τη δικαιοσύνη» και είχε ισχυριστεί, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ότι ο στρατός σκότωσε τεράστιο αριθμό μαχητών της ιδιωτικής πολιτοφυλακής της Βάγκνερ σε αεροπορική επιδρομή, κάτι που το υπουργείο Άμυνας διέψευσε.

Η πολιτοφυλακή του Πριγκόζιν πρωτοστάτησε στην κατάληψη της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα και εδώ και μήνες κατηγορεί ανοιχτά τον Σόιγκου και τον Γερασίμοφ για ανικανότητα και ότι αρνούνται στην Βάγκνερ πυρομαχικά και υποστήριξη.

Την Παρασκευή, είχε εμφανιστεί να ξεπερνά μια νέα γραμμή στη διαμάχη, λέγοντας ότι το δηλωμένο σκεπτικό του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες βασιζόταν σε ψέματα που επινόησαν τα ανώτατα στελέχη του στρατού.

«Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος ... για να μπορέσει ο Σόιγκου να γίνει στρατάρχης ... για να μπορέσει να πάρει ένα δεύτερο μετάλλιο ‘Ήρωα’ [της Ρωσίας]», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο κλιπ.

«Ο πόλεμος δεν ήταν απαραίτητος για την αποστρατιωτικοποίηση ή την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», είπε, αναφερόμενος στις δικαιολογίες του Πούτιν για τον πόλεμο.


Κατά του στρατού

Σε ένα από τα πολλά ολονύκτια φρενήρη ηχητικά μηνύματα, είχε ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι κινείται εναντίον του στρατού.

«Αυτοί που κατέστρεψαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν. Ζητώ από κανέναν να μην προβάλει αντίσταση…», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε 25.000 άτομα και θα καταλάβουμε γιατί γίνεται χάος στη χώρα», είπε, υποσχόμενος να καταστρέψει όποια σημεία ελέγχου ή αεροπορικές δυνάμεις βρεθούν στο δρόμο της Βάγκνερ. Αργότερα δήλωσε ότι οι άνδρες του είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τακτικούς στρατιώτες και είχαν καταρρίψει ένα ελικόπτερο.

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.


Διεθνείς αντιδράσεις

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε σήμερα τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία».

«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (...) είτε η ομάδα ‘αντι-Πριγκόζιν’», προσθέτει.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φαίνεται να κινούνται προς τη Μόσχα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back