dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Η εξορία του Ρώσου μισθοφόρου ηγέτη τερμάτισε την εξέγερση

Εικόνα του άρθρου Η εξορία του Ρώσου μισθοφόρου ηγέτη τερμάτισε την εξέγερση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2023, 18:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία εξανεμίστηκε, αφού ο επαναστατημένος μισθοφόρος διοικητής που διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν στη Μόσχα κατέληξε ξαφνικά σε συμφωνία με το Κρεμλίνο να πάρει το δρόμο της εξορίας.

Η σύντομη εξέγερση, ωστόσο, αποκάλυψε τα τρωτά σημεία των ρωσικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τους στρατιώτες της Ομάδας Βάγκνερ υπό τη διοίκηση του Γεβγκένι Πριγκόζιν να μπορούν να κινηθούν ανεμπόδιστα στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και να προχωρήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τη Μόσχα. Ο ρωσικός στρατός έσπευσε να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη γειτονική Λευκορωσία, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι κατηγορίες εναντίον του για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης θα αποσυρθούν.

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι δεν θα διώξει τους μαχητές της Βάγκνερ, ενώ σε όσους δεν συμμετείχαν θα προσφερθούν συμβόλαια από το υπουργείο Άμυνας. Ο Πριγκόζιν διέταξε τα στρατεύματά του, πολλά από τα οποία είχαν πολεμήσει μαζί με Ρώσους τακτικούς στρατιώτες στην Ουκρανία, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να πει αν έγιναν παραχωρήσεις στον Πριγκόζιν, εκτός από εγγυήσεις ασφάλειας για τον ίδιο -κάτι για το οποίο, όπως είπε, ο Πούτιν έδωσε τον λόγο του να εγγυηθεί- και για τους άνδρες του Πριγκόζιν, ώστε να τον πείσουν να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του.

Ο Πριγκόζιν καταφερόταν επί μήνες εναντίον της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, ιδίως του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και για παρακράτηση πυρομαχικών από τους μαχητές του, καθώς αυτοί μάχονταν για την κατάληψη του Μπαχμούτ στην Ουκρανία.

Με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, έναν πρώην κατάδικο, στις δυνάμεις του οποίου περιλαμβάνονται χιλιάδες πρώην κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές, η Βάγκνερ έχει εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη διεθνή επιχείρηση με μεταλλευτικά συμφέροντα και μαχητές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


Τρωτά σημεία

Η σύντομη εξέγερση, ωστόσο, αποκάλυψε τα τρωτά σημεία των ρωσικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τους στρατιώτες της Ομάδας Βάγκνερ να μπορούν να κινηθούν ανεμπόδιστα στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και να προχωρήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τη Μόσχα. Ο ρωσικός στρατός έσπευσε να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Ο Πριγκόζιν, 62 ετών, πρώην σύμμαχος του Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου έδωσαν τις πιο αιματηρές μάχες του 16μηνου πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η απόφασή του να προελάσει προς τη Μόσχα είχε ως στόχο να απομακρύνει διεφθαρμένους και ανίκανους Ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για την πορεία του πολέμου.

Εθεάθη να φεύγει από το περιφερειακό στρατιωτικό αρχηγείο στο Ροστόφ -εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της Μόσχας- αργά το Σάββατο, αλλά το πού βρισκόταν την Κυριακή δεν έγινε άμεσα σαφές.

Βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Ροστόφ κατά τη διάρκεια της νύχτας φέρεται να έδειχναν τους μισθοφόρους να αποσύρονται από την πόλη με μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης και πούλμαν υπό τον ήχο επευφημιών, συνθημάτων και πανηγυρικών πυροβολισμών από τους κατοίκους της περιοχής.

Η εκδήλωση υποστήριξης για τη βραχύβια εξέγερση της μισθοφορικής οργάνωσης έχει θορυβήσει τις αρχές σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο δυσανεκτική σε οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον Πούτιν και την εξουσία του.

Η εξέγερση του Πριγκόζιν κατά του υπουργείου Άμυνας, η οποία εξελίχθηκε στην πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος που έχει δει η Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει αποδυναμώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του, καθώς αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση.

Η κρίση της Βάγκνερ και η επίλυσή της έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων στον κόσμο. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίδραση ήταν τουλάχιστον υποτονική. Οι χώρες της G-7 συνεδρίασαν έκτακτα και, μαζί με την ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αλλά δεν τόλμησαν να πουν περισσότερα, φοβούμενοι ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα λόγια τους στη ρητορική του εναντίον της Δύσης.  Αντιθέτως, χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «εσωτερικό πρόβλημα» για τη Ρωσία. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν» την εξέγερση της Ομάδας Βάγκνερ «για να επιτύχουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους».

Με πληροφορίες από Reuters, AP




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3