ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν προς μαχητές Βάγκνερ: Υπογράψτε όρκο πίστης στο κράτος

Εικόνα του άρθρου Πούτιν προς μαχητές Βάγκνερ: Υπογράψτε όρκο πίστης στο κράτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2023, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που πιστεύεται ότι σκότωσε τον επικεφαλής της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με άμεση ισχύ την Παρασκευή, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικές υποψίες ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε με εντολή του ήταν «απόλυτο ψέμα». Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης βορειοδυτικά της Μόσχας χωρίς επιζώντες, ακριβώς δύο μήνες αφότου ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας κατά των αρχηγών του στρατού.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της συντριβής την Πέμπτη και μίλησε για τον Πριγκόζιν σε παρελθοντικό χρόνο.

Επικαλέστηκε «προκαταρκτικές πληροφορίες» που δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν και οι κορυφαίοι συνεργάτες της Βάγκνερ σκοτώθηκαν όλοι και, ενώ εξήρε τον αρχηγό της, είπε ότι είχε κάνει κάποια «σοβαρά λάθη».

Η εισαγωγή από τον Πούτιν ενός υποχρεωτικού όρκου για τους υπαλλήλους της Βάγκνερ και άλλων ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων ήταν μια σαφής κίνηση για να τεθούν οι ομάδες αυτές υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο.


Οι εικασίες και οι διαψεύσεις

Δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές υποστήριξαν, χωρίς να παρουσιάσουν αποδείξεις, ότι ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία του Πριγκόζιν για να τον τιμωρήσει για την έναρξη της ανταρσίας στις 23-34 Ιουνίου εναντίον της ηγεσίας του στρατού, η οποία αποτέλεσε επίσης τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του ίδιου του Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κατηγορία αυτή και πολλές άλλες παρόμοιες ήταν ψευδείς.

«Υπάρχουν τώρα πολλές εικασίες γύρω από αυτό το αεροπορικό δυστύχημα και τον τραγικό θάνατο των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Φυσικά, στη Δύση, όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από τη γνωστή οπτική γωνία», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Όλα αυτά είναι ένα απόλυτο ψέμα και εδώ, όταν καλύπτεις αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να βασίζεσαι σε γεγονότα. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά γεγονότα. Πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών», είπε.


Οι έρευνες

Οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει έρευνα για το τι συνέβη, αλλά δεν έχουν ακόμη πει τι υποπτεύονται ότι προκάλεσε την ξαφνική πτώση του αεροπλάνου από τον ουρανό. Ούτε έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την ταυτότητα των 10 πτωμάτων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια.

Ερωτηθείς εάν το Κρεμλίνο είχε λάβει επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή: «Αν ακούσατε προσεκτικά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, είπε ότι τώρα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών εξετάσεων. Τα επίσημα αποτελέσματα - μόλις είναι έτοιμα για δημοσίευση, θα δημοσιευθούν».

Ο Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πριγκόζιν, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστούν οι εξετάσεις και οι ερευνητικές εργασίες.

Ως εκ τούτου, ήταν αδύνατο να αρχίσει να γίνεται λόγος για το αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ημερομηνίες για την κηδεία, είναι αδύνατο να μιλήσουμε γι' αυτό. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι ο πρόεδρος έχει ένα μάλλον πολυάσχολο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή».

Οι βρετανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποδείξεις ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν στο σκάφος, αλλά ότι είναι "πολύ πιθανό" να είναι νεκρός.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η δική του αρχική εκτίμηση είναι ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Baza, το οποίο έχει καλές πηγές μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι οι ερευνητές επικεντρώνονται σε μια θεωρία ότι μία ή δύο βόμβες μπορεί να είχαν τοποθετηθεί στο αεροπλάνο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back