ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Rock Bottom, μια συγκλονιστική δήλωση ζωής

Εικόνα του άρθρου Το Rock Bottom, μια συγκλονιστική δήλωση ζωής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2018, 18:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα από τα κορυφαία άλμπουμ του ροκ εν ρολ βγήκε πριν από 44 χρόνια, Το Rock Bottom ήταν ουσιαστικά το δεύτερο άλμπουμ του Ρόμπερτ Γουάιατ, ενός τύπου που μέχρι τότε, έπαιζε ντραμς σε μια από τις επίσης κορυφαίες μπάντες του ροκ εν ρολ, τους Soft Machine.            

            

Το Rock Bottom όμως πήγαινε πολύ πιο πέρα από τις αρτίστικες αναζητήσεις των Machine με έναν πολύ δύσκολο τρόπο: ο Γουάιατ στο άλμπουμ πρόσθετε το βιωματικό στοιχείο με έναν τρόπο που , χωρίς να «πνίγει» το δίσκο, του έδινε ακριβώς την προσωπική του δύναμη.            

            

Ο Γουάιατ είχε βγει από το νοσοκομείο λίγο καιρό πριν, σε αναπηρικό αμαξίδιο πλέον, μετά από ένα ατύχημα σε ένα πάρτυ γενεθλίων, έπεσε από τον τρίτο όροφο, μεθυσμένος.            

            

«Ανακουφίστηκα όταν αντιλήφθηκα ότι μπορώ, από ένα αναπηρικό αμαξίδιο, να κάνω κάτι» έλεγε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ.            

            

Με τη βοήθεια του ντράμερ των Pink Floyd Νικ Μέισον, ο Γουάιατ πειραματίζεται φωνητικά και συνθετικά, σε έξι κομμάτια που δεν καταλογογραφούνται εύκολα στο «μουσικό ράφι», αλλά με προφανείς αρτ και τζαζ επιρροές.            

            

Ο 73χρονος σήμερα Γουάιατ άλλαξε σχεδόν τα πάντα στη ζωή του, άκων-εκών. Από την κοσμοαντίληψή του, τη στάση του απέναντι στις καταχρήσεις, αλλά και το πολιτικό επίδικο της ύπαρξής του. Και το Rock Bottom είναι πρακτικά ένα prog μανιφέστο αυτής της αλλαγής.            

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back