ΘΕΑΤΡΟ

Ρίξε μια καλή ζαριά…

Εικόνα του άρθρου Ρίξε μια καλή ζαριά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/08/2018, 19:00
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φώντας και Κόλιας: Δύο απλοί άνθρωποι που θέλουν να «πιάσουν την καλή». Που ποντάρουν στο εύκολο κέρδος, που επιδιώκουν την κοινωνική άνοδο, που υποτιμούν τη δουλειά, που σχεδιάζουν ακόμα και να φέρουν φτηνά εργατικά χέρια από την Αφρική. Ο ένας πιο επίμονος, ο άλλος λίγο πιο… αθώος. Ο παιγνιώδης διάλογος που έχει στήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Κεχαΐδης στο έργο του «Το τάβλι», έρχεται να αναδείξει τα αδιέξοδα των δύο ηρώων αλλά και να σατιρίσει τη νεοελληνική νοοτροπία. Τη νοοτροπία αυτή που διεκδικεί το όνειρο με τον λάθος τρόπο.

Θανάσης Μιχαηλίδης και Στέλιος Νίνης: Οι δύο ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους του Φώντα και του Κόλια αντίστοιχα στην καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Το τάβλι», μια γλυκόπικρη κωμωδία, ένα έργο που πρωτοανέβηκε το 1972 από τον Κάρολο Κουν. Επί σκηνής, ως δύο απλοί, λαϊκοί άνθρωποι σχεδιάζουν τη μεγάλη κομπίνα. Την ίδια στιγμή, παίζουν μια παρτίδα τάβλι. 

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ είναι μια καλή παράσταση, με τον σκηνοθέτη Κώστα Γάκη και τους δύο ηθοποιούς να καταφέρνουν να κρατήσουν ρυθμό. Τα δύο πρόσωπα του έργου τοποθετούνται στην αυλή ενός σπιτιού με το τάβλι στη μέση, ένα απόγευμα του καλοκαιριού κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Το σκηνικό απλό να θυμίζει μια παλιά ελληνική ταινία και να υπογραμμίζει την κοινωνική θέση των δύο προσώπων.

Μέχρι στιγμής, «Το τάβλι» έχει παίξει, με ελεύθερη είσοδο, σε χωριά της Ηπείρου - η πρεμιέρα στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στις 31 Ιουλίου δεν έγινε λόγω βροχής. Μια παράσταση σε χωριό πάντως αντιμετωπίζει αρκετές… δυσκολίες όπως τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα που περνούν -απαιτείται ενδεχομένως καλύτερη επιλογή χώρου, όταν υπάρχει δρόμος δίπλα, ιδίως στα μεγάλα χωριά.

Οι επόμενοι σταθμοί της παράστασης είναι:

Πέμπτη 16 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Πλατεία Ανατολικής

Παρασκευή 17 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Ασφάκα Ζίτσας (Πνευματικό Κέντρο)

Σάββατο 18 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Πλατεία Τσεπελόβου

Κυριακή 19 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Κόντσικας

Τρίτη 21 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Κουκλιών

Παρασκευή 24 Αυγούστου

Θεσσαλονίκη - Δήμος Συκεών/Νεάπολης

Δευτέρα 27 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Περίβλεπτος (Πνευματικό Κέντρο)

Τρίτη 28 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Νέο Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας - Νεοκαισάρειας

Παρασκευή 31 Αυγούστου – 9.00 μ.μ.

Αυλή Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς – Πεντέλης

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου – 9.00 μ.μ.

Ελληνικό - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης»

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου – 9.00 μ.μ.

Πολυχώρος «Δ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back